Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Venäjä arvostelee Interpol-äänestystä: "Ennenäkemätöntä" painetta venäläisehdokasta vastaan

Kim Jong-yang on ollut Interpolin virkaatekevä johtaja siitä lähtien kun järjestön kiinalainen johtaja pidätettiin hiljattain kotimaassaan Kiinassa korruptiosta syytettynä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venäjä on suominut äänestystä kansainvälisen poliisijärjestö Interpolin johtajasta. Jäsenvaltioiden äänestyksessä venäläisehdokas hävisi eteläkorealaiselle ehdokkaalle.

Kremlin tiedottajan mukaan venäläistä Aleksandr Prokoptshukia vastaan kohdistui ennennäkemätöntä painetta.

–  Valinta tehtiin ennennäkemättömän paineen ja vaikuttamisen vallitessa. Vaalit olivat monimutkaiset, tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Vaikka Venäjä ei nimennyt painostajaa, kommentti oli todennäköisesti suunnattu Yhdysvalloille, joka eilen ilmoitti kannattavansa eteläkorealaista Kim Jong-yangia Interpolin johtoon.

Edellinen johtaja pidätettiin Kiinassa

Prokoptshuk toimii yhtenä Interpolin apulaisjohtajista ja häntä pidettiin ennakkosuosikkina tehtävään. Äänestystä edeltävänä päivänä Yhdysvaltojen lisäksi Britannia ilmoitti tukevansa Kimiä. Lisäksi ainakin Ukraina ja Liettua olivat uhanneet erota Interpolista, jos Venäjän ehdokas voittaa.

Arvostelijoiden mukaan Prokoptshuk on ollut henkilökohtaisesti vastuussa useista kansainvälisistä niin kutsutuista red notice -pidätysmääräyksistä, joita Venäjä on Interpolin kautta antanut poliittisista vastustajistaan.

Kim on toiminut Interpolin virkaatekevänä johtajana siitä lähtien, kun järjestön kiinalainen johtaja Meng Hongwei pidätettiin hiljattain kotimaassaan Kiinassa korruptiosta syytettynä. Kim toimii poliisijärjestön johdossa Mengin loppukauden vuoteen 2020 saakka.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut