"Vuoden fuckgirl" -tittelin antaminen toi opiskelijalle tuomion törkeästä kunnianloukkauksesta

Julkisesti annettu nimitys toi 19-vuotiaalle ruotsalaisopiskelijalle kunnianloukkaustuomion. Aihekuva. Sami Saarenpää

STT

"Vuoden fuckgirliksi" nimeäminen toi kunnianloukkaustuomion 19-vuotiaalle miesopiskelijalle Ruotsin Malmössä. Englanninkielinen fuckgirl-sana viittaa vilkkaaseen seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Opiskelijanainen oli saanut kyseenalaisen arvonimen noin 400 opiskelijan edessä koulun tanssiaisissa, ja lisäksi hänelle annettiin nauha, johon titteli oli kirjoitettu. Nainen voi tilanteen vuoksi pahoin ja hän otti yhteyttä perheeseensä, jotta hänet haettaisiin tanssiaisista pois.

Tuomio oli törkeä kunnianloukkaus, ja tuomittu määrättiin maksamaan 10  000 Ruotsin kruunun eli vajaan tuhannen euron vahingonkorvaukset.

Käräjäoikeuden päätös oli yksimielinen.

Sukupuolten suhtautumisen ero ei yllätä tutkija

a

Syytetty kielsi tehneensä rikosta, mutta piti naiselle annettua nimitystä epäsopivana. Hän myös totesi, ettei naisen saama titteli ole loukkaava, koska samassa yhteydessä nimettiin miesopiskelija "Vuoden fuckboyksi". Koulun rehtorin mukaan miesopiskelija oli pitänyt titteliä meriittinä, eikä tämä halunnut ilmoittaa asiasta poliisille.

Käräjäoikeus korosti päätöksessään, että nimitys on selvästi halventava, eikä sitä voida nähdä millään muulla tavalla kuin pyrkimyksenä esittää uhri siveettömässä valossa.

Kansanterveystieteen professori Katja Gillander Gådin Keski-Ruotsin yliopistosta ei ole yllättynyt siitä, että nais- ja miesopiskelijat reagoivat asiaan eri tavoin. Hän huomauttaa, että miehestä useat seksikumppanit tekevät pelureita, mutta naiset leimataan usein helpoiksi tai huoriksi.

–  Malmön tapahtumat eivät todennäköisesti ole yksittäistapaus vaan pikemminkin jäävuoren huippu seksistisestä kulttuurista kouluissa ja nuorten keskuudessa, Gillander Gådin arvioi.

Metoo rikkoi hiljaisuuden kulttuurin

Ruotsin lukioiden oppilaskuntien liitto uskoo, että tuomio lähettää koko yhteiskunnalle selkeän viestin.

–  Minusta tämä on erittäin tärkeä tuomio. On kiinnostavaa nähdä, tuleeko tästä ennakkotapaus, että seksuaalisia loukkauksia ei siedetä, puheenjohtaja Lina Hultqvist sanoo.

Hultqvist uskoo, että tuomion myötä yhä useammat uskaltautuvat ilmoittamaan vastaavista tapauksista ja että metoo-liike on osaltaan onnistunut rikkomaan hiljaisuuden kulttuuria. Hän toivoo, etteivät ihmiset enää pelkää, ettei heitä uskottaisi.

Hultqvist uskoo tuomion saaman huomion myös lisäävän ymmärrystä siitä, että seksuaaliset loukkaukset ovat laittomia tekoja, joista voi seurata rangaistus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut