Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Professori: KKO:n päätös on hyvin vahva viesti siihen suuntaan, ettei totaalikieltäytyjää voi enää tuomita vankilaan

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta on ollut voimassa vuodesta 1987. LEHTIKUVA / Pekka Sakki

STT

Korkeimman oikeuden (KKO) päätös olla käsittelemättä paljon puhuttua siviilipalvelusjuttua on rikosoikeuden professorin mukaan hyvin vahva viesti alemmille oikeusasteille siitä, ettei totaalikieltäytymisestä enää voi tuomita vankilaan.

–  Kyllä sanoisin, että päätös vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti oikeuskäytäntöön ja edellyttää, että tämä asia pohditaan, sanoo STT:lle rikosoikeuden professori Minna Kimpimäki Lapin yliopistosta.

KKO päätti tänään olla myöntämättä valituslupaa Helsingin hovioikeuden helmikuisesta tuomiosta, jolla hovioikeus hylkäsi syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä ja totesi, että tuomitseminen on syrjivää kohtelua. Kyse oli miehestä, joka kertoi pitävänsä syrjintänä, että vain Jehovan todistajilla on mahdollisuus vapautua kokonaan palveluksesta. Hovioikeuden tuomio jäi KKO:n päätöksen myötä lainvoimaiseksi.

Kimpimäki huomauttaa, että KKO ei päättänyt tuomion vahvistamisesta.

–  Päätöksellä olla käsittelemättä ei ole ihan yhtä suuri ennakkopäätösarvo kuin olisi sillä, jos korkein oikeus olisi ottanut asian käsittelyyn ja antanut ratkaisunsa siinä.

Kimpimäki kuitenkin pitäisi epätodennäköisenä, että jokin alempi tuomioistuin tuomitsisi enää siviilipalveluksesta kieltäytyvän vankilaan.

–  Kyllä pitäisin sitä yllättävänä, tässä kuitenkin on vahva viesti siitä, että hovioikeuden linja ei ainakaan ollut selvästi oikeuden vastainen.

Hovioikeus: Suomi liittynyt Euroopan ihmisoikeussopimukseen

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta on ollut voimassa vuodesta 1987 asti. Helmikuisessa tuomiossaan hovioikeus totesi, että lain säätämisen jälkeen Suomi on muun muassa liittynyt Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Hovioikeuden ratkaisun mukaan yhdenvertaisuus myös velvoittaa vakaumusten yhdenvertaiseen kohteluun.

Rangaistuksesta vapautettu mies ilmoitti elokuussa 2015 kieltäytyvänsä siviilipalveluksesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi hänet 173 päivän vankeuteen helmikuussa 2016.

Käräjäoikeudelle antamassaan vastauksessa mies vetosi sodanvastaiseen vakaumukseensa. Hän kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että mahdollisuus vapautua palveluksesta kokonaan on sallittu pelkästään Jehovan todistajille.

Esitys Jehovan todistajien erivapauden kumoamisesta eduskunnassa

Hallitus antoi syyskuussa esityksen, jotta Jehovan todistajien vapauttaminen asepalveluksesta kumottaisiin. Muutos toisi kaikki uskonnot ja vakaumukset samalle viivalle asevelvollisuutta koskevassa lainsäädännössä.

– Vapautuslaki asettaa yhden uskonnollisen vakaumuksen parempaan asemaan muihin vakaumuksiin nähden, ja lain onkin useassa yhteydessä todettu olevan ristiriidassa perustuslaissa turvatun ihmisten yhdenvertaisuuden ja siihen liittyvän syrjintäkiellon kanssa, valtioneuvoston tiedotteessa sanottiin.

Vapautuksen kumoavien lakien ehdotettiin tulevan voimaan mahdollisimman pian.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut