Naton Stoltenberg ei odota vaikeuksia Venäjän harjoituksesta Norjanmerellä

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ei odota Venäjän ohjusharjoituksen Norjan rannikon edustalla aiheuttavan vakavia ongelmia. Nato tarkkailee Venäjän laivaston toimintaa ja odottaa siltä ammattimaista käytöstä, Stoltenberg sanoi Trident Juncture -harjoituksen tiedotustilaisuudessa.

–  Me olemme olleet avoimia ja jatkamme harjoitusta suunnitellusti, Stoltenberg sanoi.

Venäjä on ilmoittanut harjoittelevansa torstaista lauantaihin osin samalla merialueella kuin Nato. Stoltenbergin mukaan kokemus on osoittanut, että eri maat voivat harjoitella kansainvälisillä vesillä lähelläkin toisiaan ilman ongelmia.

Harjoitukset saattavat nousta puheenaiheeksi, kun Naton ja Venäjän neuvosto kokoontuu pitkästä aikaa huomenna. Stoltenberg ei paljastanut tapaamisen asialistaa mutta piti keskustelujen jatkumista hyvänä –  Venäjä kun ei ole katoamassa mihinkään Naton suurimpana naapurina.

Näpäytys Norjalle puolustusmenoista

Pääsihteeri myös muistutti, että vaikka Venäjän ja Naton suhteissa on ollut ongelmia, monet Nato-maat tekevät pohjoisilla alueilla yhteistyötä Venäjän kanssa muun muassa Arktisessa neuvostossa.

–  On siis mahdollista olla tiukka ja päättäväinen mutta tehdä samalla yhteistyötä, Stoltenberg muistutti.

Hänen mukaansa Naton suurharjoitus ei ole suunnattu ketään vastaan vaan haluaa vahvistaa yhteistä puolustusta. Kun se on kunnossa, kenellekään ei tule houkutusta testata sitä.

–  Uskottava pelote on paras rauhan tae, Stoltenberg tiivisti.

Kotimaataan Norjaa Stoltenberg pääsi näpäyttämään siitä, ettei rikas jäsenmaa ole vielä saavuttanut Naton tavoitetta kahden prosentin puolustusmenoista suhteessa bruttokansantuotteeseen – ei edes suunnitelmaa siitä. Hän toivoi harjoituksen vakuuttavan, että Nato on valmis auttamaan Norjaa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut