Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Assange valitti kissanhoitovaatimuksista, Ecuador päätti toisin

Assangen kissa on nimeltään James. Lehtikuva/AFP

STT

Ecuadorin lähetystössä Lontoossa asuvan Julian Assangen valitus häneen kohdistuvista vaatimuksista on tyssännyt ecuadorilaistuomariin. Mediatietojen mukaan tuomioistuin päätti, ettei valitusta hyväksytä.

BBC kertoo Assangen pitävän vaatimuksia perusoikeuksiensa vastaisina. Suurlähetystö halusi Assangen muun muassa huolehtivan kissastaan paremmin sekä maksavan internetin käytöstä, ruoasta ja pyykkäämisestä. Häneltä myös edellytettiin kylpyhuoneen pitämistä siistinä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Assangen asianajaja on valittanut tuomioistuimen päätöksestä.

Ecuador on jo aiemmin myöntänyt blokanneensa Assangen netti- ja kännykkäyhteydet viime maaliskuussa. Ecuador ei hyväksynyt sitä, että Wikileaksin perustaja esimerkiksi tviittaili kansainvälisistä asioista. Assange muun muassa kyseenalaisti Britannian ja muiden maiden päätökset karkottaa venäläisdiplomaatteja Salisburyn myrkkyiskun takia.

Julkisuudessa on enenevässä määrin spekuloitu, että Ecuador haluaisi viimein päättää vuosia jumissa olleen kiistan brittiviranomaisten kanssa ja päästä Assangesta eroon. Tietovuotaja on asunut Lontoon-lähetystössä vuodesta 2012, koska hän pelkää luovutusta Yhdysvaltoihin.

BBC:n mukaan Ecuadorin viranomaiset ovat sanoneet Assangen saavan majailla suurlähetystössä niin kauan kuin tämä haluaa –  kunhan noudattaa sääntöjä. Maa muistuttaa myös, että Assange on tähän mennessä maksanut Ecuadorille jo kuusi miljoonaa dollaria (noin 5,3 miljoonaa euroa).

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut