Liikenneministeri väläyttää kokeilua: Moottoritiellä saisi jatkossa ajaa 130 km/h

Moottoritiellä saa ajaa enintään 120 km/h. Petri Huhtinen

Rai Suihkonen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan moottoritien maksiminopeus voitaisiin kokeiluluonteisesti ja tietyin ehdoin nostaa 120 km/h:sta 130 km/h:een.

– Lainsäädännölliset edellytykset ovat tällä hetkellä siihen, että nopeusrajoitusten nostamista voidaan arvioida kokeiluluonteisesti ja esimerkiksi tietyillä tieosuuksilla ja liikennetilanteen sen salliessa.

Bernerin mukaan arvion tekee tarvittaessa Liikennevirasto sellaisilla moottoriteillä, jotka täyttävät lainsäädännön ja määräysten vaatimukset.

– Kokeilu voisi olla mahdollinen sen jälkeen, kun arvio vaikutuksista ja tekniset mahdollisuudet kokeilun toteuttamiseen on selvitetty. Nopeusrajoitusten noston kokeilu voi edellyttää myös tien ominaisuuksien ja kunnon kannalta riittävän rahoituksen turvaamista ylläpitoon ja mahdollisiin parannuksiin, Berner korostaa.

Bernerin kommentit ovat vastaus kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) kirjalliseen kysymykseen.

Kysymyksessään Heinonen tiedusteli hallituksen halukkuutta käynnistää kokeilu, jossa nopeusrajoitusta nostetaan Helsinki–Tampere-moottoritiellä 130 kilometriin tunnissa vielä tämän hallituskauden aikana.

Heinonen perusteli esitystään muun muassa sillä, että autojen turvallisuus on parantunut ja autojen väliset turvallisuuserot ovat tasoittuneet. Heinonen myös viittasi Tanskaan, jossa maksiminopeuden nosto moottoriteillä 130 kilometriin tunnissa on vähentänyt ylinopeuksia.

– On selvää, että jos ihmiset kokevat nopeusrajoitukset oikeudenmukaisiksi ja tarpeellisiksi, niitä myös noudatetaan paremmin, Heinonen toteaa kysymyksessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut