Kotoutus sujuu myös verkko-opiskeluna – "Kotona on helpompi kuunnella opettajaa"

Verkkokoulutus on mainettaan laadukkaampi.

Kun syyrialaisen Fiad Alin, 39, lapset lähtevät aamuisin kouluun, Ali avaa kannettavan tietokoneensa ja aloittaa omat opintonsa.

Kuopiolainen Ali osallistuu kotoutumiskoulutukseen verkossa. Hän kävi aiemmin suomen kielen alkeiskurssilla ammattiopistossa mutta sanoo pitävänsä enemmän verkko-opiskelusta.

– Kotona on helpompi kuunnella opettajaa. Luokassa oli liikaa ihmisiä ja ääntä, Ali sanoo.

Ali tuli Suomeen kaksi vuotta sitten turvapaikanhakijana ja sai oleskeluluvan. Hän haluaa kouluttautua bussikuskiksi. Mutta ensiksi olisi opittava kieltä ja päästävä ammattiopistoon.

MaahanmuuttopäällikköLisbeth Mattsson Pohjois-Savon ely-keskuksesta sanoo, että verkko-opetus on pilotti, jonka tuloksiin ely-keskus on ollut tyytyväinen. Ely ostaa verkkokoulutuksen yksityiseltä koulutuspalveluyritys Arffmanilta.

– Oppilailta saatu palaute on pääosin positiivista, ja oppimistulokset ovat hyviä. Verkko-opetuksen ansiosta kaikkien maahanmuuttajien ei tarvitse matkustaa kurssin takia Kuopioon, Iisalmeen tai Varkauteen, Mattsson kertoo.

Verkko-opetus on osoittautunut toimivaksi tavaksi järjestää kotoutumiskoulutusta etenkin pitkien välimatkojen maakunnissa, sanoo neuvotteleva virkamies Markku Virtanen työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM).

– Se lisää alueellista tasa-arvoa, kun voidaan koota verkossa tasoryhmiä laajemmalta alueelta sen sijaan, että järjestettäisiin vain lähiopetusta.

Kotoutumiskoulutukseen liittyvät huolet nousivat keskusteluun pari vuotta sitten. Kun ely-keskukset kilpailuttivat palveluita, yksityiset konsulttifirmat valtasivat alaa julkisin varoin pyöritetyiltä oppilaitoksilta.

Firmojen epäiltiin käärivän voittoja opetuksen laadun kustannuksella, muun muassa järjestämällä ”etäopetusta” verkossa. Huomiota herätti, että monin paikoin tarjouskilpailuissa painotettiin 70 prosenttia hintaa ja vain 30 prosenttia laatua.

Arffmanin koulutuspäällikkö Raisa Haikala uskoo, että epäluulot johtuvat vääristä käsityksistä. Yhtiö on noussut muutamassa vuodessa Suomen suurimmaksi kotoutumiskouluttajaksi. Verkkokurssien ohella yhtiö järjestää myös lähiopetusta.

– Meidän verkko-opetuksemme ei ole perinteistä etäopetusta, jossa opiskelijat suorittavat itsenäisesti tehtäviä. Opettaja on koko ajan läsnä, ja opetus perustuu vuorovaikutukseen.

Pakolaisavun asiantuntija Ida Schauman sanoo, että palaute verkkokoulutuksista on ollut yleisesti ottaen vaihtelevaa.

– On tullut positiivista palautetta, mutta myös kommentteja siitä, että asioita ei opita kunnolla.

TEMin Virtanen kumoaa käsityksiä hinnan ja laadun painotuksista. Hänen mukaansa kilpailutuksissa asetettiin laadulle tiukat vähimmäisvaatimukset, jotta tarjouskilpaan pääsi osallistumaan. Ne koskivat esimerkiksi opettajien pätevyyttä ja opetustiloja.

– Sen takia näytti, että laadun painoarvo olisi pudonnut, vaikkei se todellisuudessa ollut muuttunut miksikään, Virtanen sanoo.

Fiad Alin oppitunnin aiheena on kysymyslauseiden harjoittelu. Linjoilla on parikymmentä Pohjois-Savossa asuvaa maahanmuuttajaa ja opettaja. Ali sanoo oppineensa kieltä nopeasti verkkokurssilla.

– Kun tulin Suomeen, en osannut edes kirjoittaa nimeäni englanniksi.

Opetus alkaa, ja oppilaat vastaavat vuorollaan opettajan kysymyksiin. Alilta kysytään, matkustaako hän viikonloppuna mökille.

– Ei, minä matkustan Ikeaan. Minulla ei ole mökkiä.

Kotoutuminen

Perusasiat opitaan vuodessa

Kotoutumiskoulutuksessa opetetaan maahanmuuttajille suomen kielen alkeita ja annetaan tietopaketti suomalaisen yhteiskunnan perusasioista. Koulutus kestää vajaan vuoden.

Opetus pohjautuu Opetushallituksen laatimiin opetussuunnitelmiin ja kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen.

Koulutus on velvoittavaa, jos henkilö on TE-toimiston asiakas, ollut Suomessa alle kolme vuotta eikä hänen suomen kielen taitonsa riitä työllistymiseen.

Luku- ja kirjoitustaidottomien koulutuksesta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vuonna 2019 kotoutumiskoulutusta varten on budjetoitu valtion talousarvioesityksessä 65 miljoonaa euroa.

Koulutuksen tarjoajat valitaan tarjouskilpailujen perusteella.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut