Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sky News: Khashoggin ruumiin palasia löytynyt –  Turkin Erdogan: Sauditoimittajan surma oli ennalta suunniteltu murha

STT

Murhatun sauditoimittaja Jamal Khashoggin ruumiin palasia on löytynyt, kertoo brittiläinen uutiskanava Sky News. Kanavan lähteiden mukaan Khashoggin ruumis oli paloiteltu ja hänen kasvonsa silvottu.

Yhden lähteen mukaan ruumiin osat olisivat löytyneet Saudi-Arabian pääkonsulin virka-asunnon puutarhasta, noin viidensadan metrin päässä konsulaatista. Turkin viranomaisilta eivät ole toistaiseksi vahvistaneet Sky Newsin tietoja.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi aiemmin parlamentissa, ettei Khashoggin ruumiin sijaintipaikkaa tiedetä.

Erdoganin mukaan Khashoggin kuolemassa oli kyse ennalta suunnittelusta murhasta.

–  Vaadin, että 18 ihmistä viedään oikeuteen Istanbulissa, presidentti sanoi viitaten Saudi-Arabian pidättämiin maan kansalaisiin.

Erdogan lisäsi, että kaikkia niitä, joilla oli osuutta murhaan, täytyy rankaista. Lisäksi hän vaati vastauksia siihen, kuka antoi käskyn veritekoon ja missä Khashoggin ruumis on.

Erdogan ei maininnut mitään videoista tai nauhoituksista, joista on liikkunut tietoja mediassa aiemmin.

Erdogan puhui myöhemmin päivällä puhelimessa Khashoggin perheen kanssa ja vakuutti heille, että Turkki tekee kaikkensa murhan selvittämiseksi.

Saudi-Arabian virallisen selityksen mukaan Khashoggi kuoli maan konsulaatissa Istanbulissa nyrkkitappelun päätteeksi. Maa on vakuuttanut, että Khashoggia ei ollut tarkoitus tappaa.

Pidätysten lisäksi Saudi-Arabia on antanut potkut muutamille korkeille virkamiehille.

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence vakuutti vuorostaan, että Yhdysvallat vaatii Saudi-Arabialta vastauksia Khashoggin tapauksen selvittämiseksi.

–  Presidentti Erdoganin lausunto, että tämä raakalaismainen murha oli ennalta suunniteltu, on jyrkässä ristiriidassa Saudi-Arabian hallinnon aiempien lausuntojen kanssa, Pence sanoi Washington Post -lehden tilaisuudessa.

Pence luonnehti Khashoggin surmaa "hyökkäykseksi vapaata ja riippumatonta lehdistöä vastaan" ja vakuutti, että Yhdysvaltojen hallinto on valmis käyttämään kaikkia voimavarojaan sen selvittämiseksi.

Saudi-Arabian energiaministeri: Maamme on kriisissä

Saudi-Arabian energiaministerin Khalid al-Falihin mukaan Saudi-Arabia on kriisissä Khashoggin kuolemaa seuranneen maailmanlaajuisen kritiikin takia. Ministeri kommentoi asiaa aavikko-Davosiksi kutsutussa investointitapahtumassa, josta moni länsimaalainen suuryritys ja yritysjohtaja ovat jättäytyneet pois sauditoimittajan surman takia.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman osallistui tänään investointikonferenssin avajaispäivään. Hän ja kuningas Salman ottivat tänään vastaan Khashoggin Saudi-Arabiassa asuvia perheenjäseniä.

Washington Post: CIA-johtaja matkustaa Turkkiin

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Gina Haspel matkustaa Turkkiin, kertoi aiemmin Washington Post asiaa tunteviin lähteisiinsä viitaten. Matkan syyksi arvellaan sitä, että Yhdysvallat pyrkii pääsemään käsiksi turkkilaisilla oleviin tietoihin, kuten väitettyyn nauhoitukseen toimittajan kuolemasta.

Lehti myös kertoi, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon päähuoli on, että Turkin presidentti Erdogan paljastaa yksityiskohtia, jotka liittävät kruununprinssin suoraan Khashoggin murhaan.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain pitkäaikainen liittolainen, ja Trumpin hallinto on sitonut öljyvaltioon poikkeuksellisen läheiset suhteet.

USA:n valtiovarainministeri tapasi kruununprinssin

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin tapasi maanantaina kruununprinssin. Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston mukaan Mnuchin ja Salman painottivat Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen strategisen kumppanuuden tärkeyttä.

Saudi-Arabian ulkoministeriö lisäksi tviittasi kuvan, jossa Mnuchin ja bin Salman istuvat vieretysten.

Mnuchin on yksi niistä länsimaiden johtajista, jotka jättäytyivät pois investointitapahtumasta, joka alkoi aiemmin tänään. Mnuchin ilmoittautui jättäytyvänsä tapaamisesta pois sen jälkeen, kun Britannian, Ranskan ja Saksan edustajat peruivat osallistumisensa Khashoggin kuoleman takia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Puolustusministeri Niinistö: Suomi ei toistaiseksi peru puolustustarvikkeiden vientilupia Saudi-Arabiaan
    23.10.2018 15:20

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut