CNN: Saudien iskuryhmän jäsen vaelteli Istanbulissa Khashoggin vaatteissa ja tekoparrassa

Turkin presidentti Erdogan aikoo antaa tiistaina lausunnon sauditoimittaja Khashoggin kuolemasta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Saudijournalisti Jamal Khashoggin murha oli julmasti suunniteltu, sanoo Turkkia hallitsevan AKP-puolueen puhemies Omer Celik. Hänen mukaansa tapahtunutta yritettiin suurella vaivalla peitellä.

–  Tämä on hyvin monimutkainen murha. Muut saavat luvan spekuloida tapahtumilla, mutta me (Turkin hallitus) emme voi niin tehdä, Celik sanoi toimittajille.

Saudi-Arabian mukaan Khashoggi kuoli Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa nyrkkitappelun seurauksena. Saudi-Arabia on kutsunut toimittajan kuolemaa "valtavaksi virheeksi" ja vakuuttanut, ettei toimittajaa ollut tarkoitus tappaa.

Turkkilaislähteiden mukaan Saudi-Arabian hallintoa kirjoituksissaan kritisoinut Khashoggi tapettiin konsulaatissa, minkä jälkeen ruumis paloiteltiin ja kuljetettiin pois konsulaatista. Tätä varten Saudi-Arabiasta oli lähetetty maahan 15 hengen iskuryhmä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut kertoa "alastoman totuuden" asiasta tiistaina.

"Kaksoisolento" valvontakamerakuvissa

Uutiskanava CNN:n mukaan yksi Saudi-Arabian Istanbuliin lähettämän iskuryhmän jäsenistä nähdään valvontakamerakuvissa kuljeksimassa ympäri kaupunkia pukeutuneena murhatun toimittaja Jamal Khashoggin vaatteisiin,

CNN:n saamissa kuvissa näkyy, miten mies poistuu Khashoggin vaatteisiin pukeutuneena konsulaatin takaovesta. Mies on CNN:n mukaan tunnistettu Mustafa al-Madaniksi. Hän on suunnilleen Khashoggin ikäinen ja ruumiinrakenteeltaan samankaltainen. Lähtiessään konsulaatista hänellä on tekoparta ja silmälasit. Valvontakamerat kuvasivat Madanin lähellä Istanbulin Sinistä moskeijaa muutamia tunteja sen jälkeen, kun Khashoggi meni konsulaattiin.

–  Khashoggin vaatteet olivat todennäköisesti vielä lämpimät, kun Madani pukeutui niihin, sanoi CNN:n haastattelema turkkilaislähde.

Lähteen mukaan turkkilaiset uskovat, että Madani lähetettiin Istanbuliin nimenomaan esittämään Khashoggia.

–  Kaksoisolentoa ei tarvita luovutusta tai kuulustelua varten. Arviomme ei ole muuttunut. Tässä oli kyseessä harkittu murha, ja ruumis siirrettiin pois konsulaatista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut