Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Asiantuntijat peräävät tiedustelun valvontaan riittäviä voimavaroja sekä osaamista

Tiedustelulait ja tiedustelutoiminnan valvonta ovat parhaillaan eduskunnan valiokuntien käsittelyssä

Matias Åberg / STT

Tiedustelutoimintaa tulevaisuudessa valvovalla tiedusteluvaltuutetulla pitää olla riittävät voimavarat ja hyvä osaaminen, jotta valtuutettu voi hoitaa valvontatehtäviään itsenäisesti ja tehokkaasti. Näin vaatii nykyinen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

– Jos (tiedusteluvaltuutetulla) ei ole resursseja riittävästi, toimintaa joudutaan priorisoimaan. Ja kun priorisoidaan, se taas tarkoittaa, että itsenäisyys vaarantuu, Aarnio arvioi STT:lle.

Uudet siviili- ja sotilastiedustelulait sekä tiedustelutoiminnan valvonta ovat parhaillaan käsittelyssä eduskunnan valiokunnissa. Hallitus on esittänyt tiedusteluvaltuutetulle noin neljän virkamiehen henkilöstövahvuutta, mutta ainakin eduskunnan puolustusvaliokunta on pitänyt määrää alimitoitettuna, kun ottaa huomioon valtuutetun laajan tehtäväkentän.

Aarnion käsitys on, että tuleva tiedusteluvaltuutettu voisi esittää mahdollisen huolen resurssien riittävyydestä eduskuntaan perustettavalle tiedusteluvalvontavaliokunnalle.

– Jos tiedusteluvaltuutettu huomaa, että hänen resurssinsa ovat riittämättömät, hän voi olla yhteydessä esimerkiksi tiedusteluvalvontavaliokuntaan, joka pyytää ministeriöltä selvityksen (asiasta).

Tuomioistuin portinvartijana

Aiemmin kriitikot ovat olleet huolissaan siitä, voisiko tiedustelulupia myöntävästä tuomioistuimesta eli Helsingin käräjäoikeudesta tulla leimasin viranomaisten tiedustelulupapyyntöjä käsiteltäessä.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää vaatii, että myös tuomioistuimelle pitää taata riittävät resurssit ja osaaminen, jotta se voi huolella arvioida lupapyyntöjä ja niiden perusteita.

– Jälkikäteisvalvonnan lisäksi yhtä lailla tärkeää on se etukäteisvalvonta, jota tuomioistuin harjoittaa siinä vaiheessa, kun se antaa luvan tiedustelutoimenpiteille, Mäenpää sanoo STT:lle.

Asiantuntijoiden mukaan tiedustelun valvonnan tarkkaa määrällistä tarvetta on vielä vaikea arvioida, koska tiedustelutoiminnan tuleva laajuus ei ole selvillä.

– Se on vielä hieman auki, koska ei ole ihan tiedossa, kuinka isoksi tämä tiedustelutoiminta on paisumassa, Mäenpää sanoo.

– Tässä lähtötilanteessa on vaikea sanoa, mikä se oikea taso on, Aarnio arvioi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut