Hallitus esittää, että kivihiilen käyttö sähkön ja lämmön tuotannossa kielletään 2029

Pääministeri Juha Sipilän hallitus esittää, että kielto alkaisi toukokuussa 2029. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Hallitus antoi torstaina esityksen kivihiilen käytön kieltämisestä sähkön ja lämmön tuotannossa. Kielto alkaisi toukokuussa 2029. Tavoitteena on siirtyä kohti päästötöntä energiajärjestelmää, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessa. Ministeriön mukaan Suomen hiilidioksidipäästöt vähenevät kiellon myötä vuosittain noin miljoonalla tonnilla.

Hallitus esittää myös biopolttoaineiden lisäämistä liikenteessä. Esityksen mukaan liikenteessä käytettävien biopolttoaineiden jakeluvelvoite kasvaisi 30 prosenttiin vuonna 2029. Myös kehittyneiden biopolttoaineiden lisävelvoitetta tiukennetaan.

Lisäksi biopolttoöljyn osuutta lämmityksessä ja työkoneissa halutaan lisätä. Velvoite kasvaisi asteittain niin, että vuonna 2028 kevyestä polttoöljystä biopolttoöljyä olisi 10 prosenttia.

Tavoitteena on lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja vähentää tuontiöljyn käyttöä, ministeriö kertoo.

Turpeen verotus kiristyy

Torstaina annettiin myös esitys lämmitys- ja työkonepolttoaineiden energiaverojen ja turpeen energiaveron kiristämisestä.

–  Yhdessä nämä muutokset parantavat vähäpäästöisen ja uusiutuvan energian asemaa, valtiovarainministeriön tiedotteessa sanotaan.

Esitys sisältää muutoksia myös yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon verotukseen. Hiilidioksidiveron puolituksesta luovutaan, ja samalla alennetaan yhdistetyssä tuotannossa käytettyjen polttoaineiden energiasisältöveroa.

–  Muutos parantaa maakaasun asemaa suhteessa kivihiileen ja edistää siten osaltaan hallituksen tavoitetta luopua kivihiilestä vuoteen 2029 mennessä, tiedotteessa sanotaan.

Sähkön verotusta on tarkoitus muuttaa niin, että sähkövarastot välttyvät kaksinkertaiselta verotukselta. Maatalouden energiaveroja palautetaan tältä vuodelta korotetusti. Tarkoitus on tukea maataloutta tämän vuoden poikkeussääolojen takia.

Muutokset lisäävät energiaverotuottoja 38 miljoonalla eurolla vuodessa. Turpeen osuus on tästä noin 10 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut