Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JHL aloittaa kaksipäiväisen työtaistelun maanantaina – Super ja Tehy vuoronvaihtokieltoon

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloittaa kaksipäiväisen poliittisen lakon maanantaina. Liiton mukaan lakolla vastustetaan hallituksen esitystä heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä, ja sen piirissä on yli 10  000 liiton jäsentä. Lakko päättyy tiistaina puolenyön aikaan.

Lakko kohdistuu siivoukseen, kiinteistöhuoltoon, ruokapalveluihin sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimeen. Liiton mukaan tämä voi tarkoittaa muun muassa sitä, että kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana. Myös osa kirjastoista, kulttuurikeskuksista ja kuntien liikuntapaikoista on kiinni lakon ajan.

– Työnantajia nöyristelevä hallitus ajaa jääräpäisesti lakia, joka jaottelisi työntekijät kahteen kastiin sen mukaan, miten isossa työpaikassa he ovat töissä. Hallitus ei yksipuolisesti voi sanella, millä ehdoilla Suomessa tehdään töitä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo liiton tiedotteessa.

JHL kertoo myös olevansa valmis jatkamaan työtaistelua, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu edelleen. Liitto ilmoittaa kertovansa seuraavista työtaistelutoimista lähiviikkojen aikana.

Myös SAK:laisen Teollisuusliiton hallitus on koolla perjantaina ja päättää miten ja milloin liitto ilmoittaa järeämmistä vastatoimista.

Hoitoalalle laaja vuoronvaihtokielto

Sosiaali- ja terveysalan keskeiset tahot eli lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy liittyivät keskiviikkona hallituksen esittämää irtisanomislakia suomivien liittojen joukkoon. Liitot julistivat kaksiviikkoisen vuoronvaihtokiellon, joka alkaa maanantaina ja päättyy marraskuun 4. päivä.

Vuoronvaihtokiellon aikana työntekijät tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät vaihda vuoroa työnantajan aloitteesta.

–  Nykyisen lakiesityksen valmistelu tulee keskeyttää ja ottaa sekä henkilöperusteinen että tuotannollistaloudellinen irtisanomissuoja kokonaisuudessaan tarkasteluun kolmikantaisessa työryhmässä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa.