Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Teollisuusliitto jatkaa painostustoimia – "Hallituksen tiedonanto ei muuta mitään"

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että liitto jatkaa edelleen hallituksen painostamista mielenilmauksilla. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, ettei hallituksen tiedonanto muuta mitään, ja liitto jatkaa edelleen hallituksen painostamista mielenilmauksilla.

–  Me vastustamme edelleenkin irtisanomissuojalain heikennystä. Meillä on se käsitys, että lakia ei ole edelleenkään eduskunnalle esitelty, Aalto kertoo.

Hän arvioi, että kiistelty laki esitellään eduskunnalle alkuperäisen aikataulun mukaisesti marraskuussa, ja mielenilmaukset jatkuvat siihen saakka.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan painostustoimiaan hallituksen tiedonannosta huolimatta.

–  Ei se ainakaan niitä vähennä. Tästä mennään eteenpäin suunnitelmien mukaisesti, Niemi-Laine sanoo.

–  Tässä on nyt ikävää politikointia menossa, että viedään pääministerin toimesta eduskuntaan asia, josta lakiesitystä ei ole eduskuntaan annettu, hän jatkaa.

"Tyrmistys on suuri"

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo, ettei liitto voi vielä muodostaa kantaansa hallituksen tiedonantoon.

–  Tuli niin puskista tämä asia hallitukselta. Nyt ei ole ehditty lainkaan käsitellä asiaa. Enemmänkin tässä vaiheessa tyrmistys on suuri. Huomiselle menee, että mietitään mitä tämä vaikuttaa kokonaisuuteen, Selin sanoo.

Teollisuusliitto, JHL, PAM ja lukuisat muut ammattijärjestöt haluavat vaikuttaa irtisanomislakiin muun muassa ylityökielloin. Hallitus on kaavaillut, että irtisanomisia helpotettaisiin alle 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä.

"Tämä naamioidaan työllisyyskeskusteluksi"

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tulkitsee hallituksen sangen järeän toimen eli tiedonannon tarkoittavan sitä, että hallitus hakee riviensä suoristamista irtisanomissuojan heikennystä koskevassa kysymyksessä.

–  Tämä naamioidaan työllisyyskeskusteluksi, vaikka tosiasiassa eduskunnassa äänestetään irtisanomissuojan heikentämisestä. Eduskunnassa on käytävillä paljon sellaisia hallituspuolueiden kansanedustajia jotka eivät näe mitään järkeä tässä kiistelyssä, eivätkä itse asiassa tämän lain sisällössäkään, Rinne vihjaisi toimittajille kyselytunnin jälkeen.

Rinne sanoo odottaneensa tiedonannon sijasta hallitukselta ennemminkin esityksiä ristiriidan ratkaisemiseksi.

–  Tämä on vakava paikka, ja jollakin tavalla tämä täytyy ratkaista.

Ammattiliitot päättävät toimistaan

Rinne sanoo, että ammattiyhdistysliike on aina kunnioittanut eduskunnan käsittelyä, mutta nyt on kysymys hallituksen tiedonannosta eduskunnalle, ei varsinaisen lakiesityksen käsittelystä. Tämä tarkoittanee sitä, että Rinne ei usko työtaistelutoimien päättyvän vielä keskiviikon äänestykseen.

–  Kun lakiesitys joskus ehkä tulee eduskuntaan, niin sitten sitä täällä käsitellään. SDP vastustaa irtisanomissuojan heikennystä, ja jos se jostakin syystä läpäisisi eduskunnan, niin SDP tulee mahdollisuuksien mukaan tulevaisuudessa muuttamaan sitä, Rinne sanoi.

Rinne kuitenkin huomautti, että ammattiliitot päättävät itse toimistaan.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut