Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hallitus mittauttaa luottamuksensa työllisyyspolitiikassa – eduskunta äänestää keskiviikkona

Pääministeri Juha Sipilä (keskellä), työministeri Jari Lindström (oik.) ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen tapasivat mediaa eduskunnan Valtiosalissa ennen eduskunnan kyselytuntia torstaina. Jussi Nukari / Lehtikuva

Antti Autio, Heta Hassinen, Sanna Nikula / STT

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo, että hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikasta irtisanomislain aiheuttaman kiistan vuoksi. Sipilän mukaan tiedonanto annetaan eduskunnalle tiistaina ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

Sipilä kuvailee hallituksen tiedonantoa poikkeukselliseksi keinoksi, mutta hänen mukaansa sitä on aiemminkin käytetty vastaavissa tilanteissa.

Hänen mukaansa tiedonannolle on nyt tarve, koska irtisanomislain valmistelu on synnyttänyt suuren kiistan.

Sipilä piti asiasta tiedotustilaisuuden yhdessä työministeri Jari Lindströmin (sin.) ja kokoomuksen ryhmänjohtajan Kalle Jokisen kanssa eduskunnassa.

– Toivomme tietysti, että eduskunnan tuki tulee tälle työllisyyspolitiikalle, Lindström sanoo.

Hallitus ja palkansaajajärjestöt pattitilanteessa

Hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle kymmenen työntekijän yrityksissä, mutta ay-liike on vastustanut aietta kiivaasti. Palkansaajajärjestöille ei kelpaa kuin esityksen vetäminen pois valmistelusta, kun taas hallitus ei aio esitystä perua.

Ilta-Sanomissa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola arvioi liittojen pohtivan asiaa eri tavalla asian edetessä eduskuntaan.

– Ne (painostustoimet) koskevat sitä aikaa, kun tämä on valmistelussa. Minä luulen, että sitten me siirrymme vaiheeseen kaksi, kunhan eduskunta alkaa tätä käsitellä. Luulen, että sitten meidän liitot arvioivat tämän tilanteen eri tavalla.

– Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että siinä vaiheessa kun asiaa käsitellään eduskunnassa, niin silloin meidän pitää antaa eduskunnalle työrauha, Palola linjasi lehdelle.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta puolestaan sanoi STT:lle, että se on sitten uuden tuumauksen paikka, mitä tehdään, kun asia etenee eduskuntaan.

Pääministeri Sipilä keskusteli keskiviikkoaamuna pitkään palkansaajajärjestöjen puheenjohtajien kanssa tilanteesta. Hänen mukaansa varsinaisia neuvotteluja ei ole suunnitelmissa.

– Niitä on kyllä yritetty tässä käydä, mutta tältä pohjalta on ainakin tällä hetkellä mahdoton keskustella, Sipilä sanoi.

Hallitus katsoo tulleensa merkittävästi vastaan, kun se alensi rajan kymmenen työntekijän yrityksiin. Alun perin hallitus oli esittänyt, että irtisanomista helpotettaisiin alle kahdenkymmenen työntekijän yrityksissä.

Tiedonanto suhteellisen järeä keino

Hallituksen tiedonanto eroaa pääministerin ilmoituksesta siinä, että tiedonannon yhteydessä järjestetään luottamusäänestys.

Hallitus antoi tiedonannon eduskunnalle esimerkiksi kesällä 2017, kun hallituspohja muuttui perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

Tänä kesänä Sipilä taas antoi pääministerin ilmoituksen eduskunnalle, kun sote- ja maakuntauudistuksen aikataulut lykkääntyivät.

Alkuun Sipilä piti hetken verran mahdollisena, että hallitus olisi voinut antaa sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä tiedonannon eduskunnalle. Se vaihtui kuitenkin yhdessä yössä pääministerin ilmoitukseksi, johon ei liity luottamusäänestystä. Oppositiosta epäiltiin tuolloin, ettei kaikilla hallituspuolueilla riittänyt kanttia mittauttaa luottamusta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut