Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Liitot lisäävät painetta hallituksen irtisanomislain perumiseksi – ylityökiellot alkavat satamissa, teillä ja yksityisissä päiväkodeissa

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellot alkavat muun muassa satamissa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

STT

Usealla alalla alkaa tänään ylityö- ja vuoronvaihtokielto vastatoimena hallituksen irtisanomissuojan heikennysaikeita vastaan.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n kielto koskee muun muassa ahtausalan, terminaalialan, öljytuotealan, ilmailuhuoltoalan, Airpron, matkustamohenkilökunnan ja matkatoimistoalan työehtosopimusten työntekijöitä. Sen piirissä ovat myös muun muassa kuorma-auto-, linja-auto- ja huoltokorjaamoala, jotka olivat ylityökiellossa aiemmin jo syyskuussa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aloittaa maanantaina myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ yksityisissä päiväkodeissa sekä Talentia yksityisellä sosiaalipalvelualalla, terveyspalvelualalla ja Avainta-sopimuksessa.

Vastarintaa herättänyttä hallituksen lakihanketta on syys-lokakuussa vastustettu useilla ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla. Muun muassa Palvelualojen ammattiliitto PAM, Ammattiliitto Pro ja Teollisuusliitto olivat viime keskiviikkona lakossa. Teollisuusliiton hallitus päätti perjantaina uusista, aiempaa kovemmista painostustoimista maan hallitusta vastaan.

Lievennys ei riittänyt, liitot haluavat lain pois päiviltä

Hallitus yritti kuun alussa hieroa sopua ja tarjota lievempää versiota vastustetusta lakihankkeesta. Hallitus ehdotti, että irtisanomisen helpottaminen rajattaisiin alle 10 työntekijän yrityksiin. Alkuperäinen ehdotus koski alle 20 hengen yrityksiä.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK pitivät kuitenkin kiinni siitä, että koko esitys on vedettävä pois.

–  Mahdollisuudet neuvotteluun syntyvät vain, jos hallitus vetää irtisanomislain pois valmistelusta, sanoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tiedotteessa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut