Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tiedustelulakien käsittely vauhdittuu – kiireellinen muutos meni läpi eduskunnassa

Perustuslain muutos hyväksyttiin eduskunnassa kiireellisenä änin 178 -13. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

STT

Tiedustelulait voidaan saada valmiiksi eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella eli ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Eduskunta päätti iltapäivällä, että perustuslakia muutetaan luottamuksellisen viestin salaisuuden osalta.

Muutos hyväksyttiin kiireellisenä äänin 178–13. Poissa oli kahdeksan edustajaa. Kiireelliseksi julistamiseen vaadittiin viisi kuudesosaa annetuista äänistä. Tämä raja ylittyi selvästi.

Perustuslain muutoksen kiireellisyyttä vastaan äänesti vasemmistoliiton kansanedustajien lisäksi RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet. He olisivat jättäneet muutoksen lepäämään ja seuraavan eduskunnan vahvistettavaksi.

Eduskunnan valiokunnat jatkavat nyt varsinaisten sisältölakien käsittelyä. Niissä säädetään siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelutoiminnan valvonnasta.

Lapintie: Täysistunnon päätös tarkoittaa koko lakipaketin kiireellisyyttä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoo, että eduskunnan täysistunnon suurella enemmistöllä tekemä ratkaisu perustuslain kiireellisestä muuttamisesta velvoittaa kaikkia valiokuntia ja tiedustelulakipaketin kanssa tekemisissä olevia etenemään ripeästi.

–  Jos täysistunto noin valtavalla enemmistöllä päättää, että perustuslain muutos on kiireellinen, niin totta kai se tarkoittaa silloin, että myös se koko lakipaketti on kiireellinen.

Perustuslakivaliokunta alkaa laatia lausuntoaan sotilas- ja siviilitiedustelulakien suhteesta perustuslakiin, kunhan eduskunnan kiireellisenä hyväksymä perustuslain muutos on saatu virallisesti voimaan. Lapintie arvioi, että tähän menee ainakin muutama viikko.

Perustuslakivaliokunta on linjannut, että luottamuksellisen viestin salaisuutta voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan kansallista turvallisuutta vakavasti uhkaavasta tai sotilaallisesta toiminnasta. Toimien tulisi kuitenkin olla mahdollisimman kohdennettuja ja rajattuja.

– Paljon on ollut keskustelussa, salliiko tämä massavalvonnan. On syytä selvästi todeta, että ei salli, perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) vakuutti tiistaina.

Andersson yllättyi läpimenosta selvin luvuin

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo yllättyneensä siitä, että kiireellisyys meni läpi näin suurella enemmistöllä.

–  Olisin odottanut, että muissa eduskuntaryhmissä olisi ollut enemmän edustajia, jotka olisivat myös suhtautuneet kriittisesti kiireelliseen menettelyyn.

Anderssonin mielestä on tärkeää, että eduskunta itse huolehtii siitä, että perustuslain muuttamisen kynnys säilyy korkeana. Hänen mielestään huolestuttavaa on sekin, ettei seuraaviin vaaleihin ole edes pitkä aika, ja silti päädyttiin kiireellisyyteen.

Lakipaketin jatkokäsittelyltä Andersson toivoo, että keskustelua tiedustelulakien vaikutuksista käydään asiallisesti ja riittävästi.

Jos kiireellinen muutos ei olisi mennyt läpi, olisi perustuslain muuttamiseen vaadittu vielä ensi huhtikuun vaalien jälkeen aloittavan eduskunnan hyväksyntä. Tässä tapauksessa perustuslain muutos olisi pitänyt hyväksyä vaalien jälkeen kahden kolmasosan enemmistöllä annetuista äänistä.

Näin eduskunta äänesti perustuslain muutoksen kiireellisyydestä

Kiireellisyyden puolesta, 178 edustajaa

– Keskusta, 47 edustajaa

– Kokoomus, 37

– SDP, 35

– Siniset, 15

– Perussuomalaiset, 15

– Vihreät, 13

– RKP, 9

– KD, 5

– Harry "Hjallis" Harkimo (Liike Nyt)

– Paavo Väyrynen

 

Normaalin, hitaamman etenemisen kannalla, 13 edustajaa

– Vasemmistoliitto, 12 edustajaa

– RKP:n Eva Biaudet

 

Poissa äänestyksestä, 8 edustajaa

– Keskusta: Juha Sipilä  (eduskuntatyöhön liittyvä tehtävä)

– Siniset: Tiina Elovaara, Kimmo Kivelä  (eduskuntatyöhön liittyvä tehtävä), Maria Lohela (sairaus)

– Perussuomalaiset: Laura Huhtasaari, Mika Raatikainen (eduskuntatyöhön liittyvä tehtävä)

– Vihreät: Touko Aalto (sairaus), Jani Toivola (sairaus)

Lisäksi istunnossa puhemiehenä toimi Paula Risikko (kok.). Puhemies ei osallistu äänestykseen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut