Trump vihjailee jatkavansa uhittelevaa neuvottelutaktiikkaa myös tulevissa kauppaneuvotteluissa

Trump hehkutti maanantaina Kanadan ja Meksikon kanssa aikaansaatua kauppasopimusta. Lehtikuva / AFP

STT

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan muiden maiden johtajat ottavat Yhdysvallat kauppaneuvotteluissa tosissaan vain, jos Yhdysvallat uhkaa katkaista taloudelliset suhteensa niiden kanssa.

Trump sanoi tiedotustilaisuudessa olevansa tarvittaessa valmis käyttämään tulevissa kauppaneuvotteluissa samaa uhittelevaa neuvottelutaktiikkaa, jota se käytti neuvotteluissa Kanadan ja Meksikon kanssa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on valmistautunut käyttämään samaa neuvottelumallia Euroopan unionin, Kiinan, Japanin ja mahdollisesti Brasilian ja Intian kanssa.

Trumpin mukaan juuri tällainen painostus eli tullimaksuilla uhittelu pakotti Kanadan pääministerin Justin Trudeaun suostumaan Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen uudistamiseen.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post.

Yhdysvallat ja Kanada vahvistivat eilen päässeensä sopuun uuden vapaakauppasopimuksen päälinjoista. Yhdysvallat ja Meksiko olivat päässeet sopuun jo aiemmin.

Uuden sopimuksen nimeksi tulee Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus USMCA, ja sen on tarkoitus korvata vuonna 1994 voimaan tullut Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta.

Nafta oli pitkään Trumpin hampaissa, ja sopimuksen neuvotteleminen uusiksi on ollut hänen keskeisiä tavoitteitaan.

Sopimuksen voimaantulo vaatii vielä kaikkien kolmen maiden kansallisten parlamenttien hyväksynnän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.