Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oppositiosta laajasti vihreää valoa tiedustelulakien kiireellisyydelle – PS miettii vielä kantaansa

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan kukaan ryhmäkokouksessa paikalla olleista edustajista ei vastustanut linjausta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Hallituksen tavoite saada tiedustelulait voimaan jo ensi vuonna otti harppauksen eteenpäin torstaina. SDP:stä ja vihreistä liputetaan sen puolesta, että tiedustelulait mahdollistava perustuslain muutos käsiteltäisiin kiireellisesti. Kiirehtimistä tukevat myös kristillisdemokraattien ryhmä ja enemmistö RKP:n ryhmästä.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n mielestä enää ei ole estettä noudattaa asiassa kiireellisyyttä niin, että tiedustelulait saadaan nopeasti voimaan. Puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan kukaan torstain ryhmäkokouksessa paikalla olleista edustajista ei vastustanut linjausta.

–  Olemme saaneet varmuuden siitä, että siviilitiedustelu- ja sotilastiedustelulaki kunnioittavat ihmisten viestintäsalaisuutta muuttuvissa olosuhteissa, kun sen valvonta on kunnossa, kun voimme olla varmoja siitä, että median lähdesuoja ja toisaalta pappien rippisalaisuus säilyvät. Kaikki ne asiat, joita olemme pitäneet esillä, on saatu sellaiselle mallille, että voimme ne hyväksyä, Rinne sanoi kokouksen jälkeen.

Eduskunta jatkaa keskustelua lainmuutoksen nopeutetusta käsittelystä ensi tiistaina. Mahdollinen äänestys kiireellisyydestä järjestetään tällä tietoa ensi keskiviikkona. Kiireelliseksi julistaminen vaatii viisi kuudesosaa annetuista äänistä.

Jos kiirehtimisehdotus menee läpi istunnossa, vaadittaisiin sen jälkeen perustuslain muutoksen hyväksymiseen vielä kahden kolmasosan enemmistö.

PS ei päättänyt kantaansa

Oppositioryhmistä vain vasemmistoliitto on tähän mennessä selvästi ilmaissut olevansa perustuslain muutoksen kiireellistä menettelyä vastaan.

Perussuomalaisten ryhmä ei vielä torstaina päättänyt kantaansa, vaan puolue järjestää alkuviikolla toisen ryhmäkokouksen asiasta. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren (ps.) mukaan kokouksen aikaa ei ole vielä sovittu.

Meri sanoo, että ryhmä jäi pohtimaan kiireellisyyttä ja esimerkiksi sitä, miten varmistetaan, ettei minkäänlaista massavalvontaa tule.

–  Oli tosi hyvä ja vilkas keskustelu, mutta syntyi kuitenkin vielä sellaisia epäselvyyksiä, joihin haluttiin lisää harkinta-aikaa erityisesti siviilitiedustelulain puolella. Sotilastiedustelulaki on perusteltu.

Vihreissä ainakin ryhmän selvä enemmistö on kiireellisen käsittelyn kannalla, arvioi eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen.

–  Meidän ryhmämme suosittelee äänestämään kiirehtimisen puolesta.

KD:ssä ja RKP:ssä suuri enemmistö

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Thomas Blomqvistin mukaan enemmistö ryhmästä kannattaa kiireellistä menettelyä.

–  Suoranaista päätöstä ryhmässä ei tehty, vaan vain keskusteltiin perusteellisesti asiasta. Suuri enemmistö on sitä mieltä, että siitä on syytä säätää nopeutetussa järjestyksessä, Blomqvist sanoi torstaina.

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien ryhmä kannattaa perustuslain kiireellistä muuttamista, vahvistaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

SDP:n Rinteen mukaan ryhmät eivät vielä ole sopineet, kuka mahdollisen esityksen kiireellisyydestä äänestämisestä tiistain istunnossa tekee.

–  Se ei ole oppositio-hallituspolitiikkaa, vaan kysymys on siitä, että saadaan turvallisuustilannetta parannettua suomalaisten näkökulmasta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut