"Ajeli edestakaisin ja kyttäsi lapsia" – työmaakohdetta etsinyt jyväskyläläinen rakennusmies kertoo, kuinka hänestä tehtiin perättömästi pedofiili

Jyväskyläläinen rakennusmies Timo Heikkilä, 53, meni viikko sitten tiistaina katsastamaan seuraavan päivän työkohdetta Jyväskylän Palokan Nuutissa. Työmääräyksenä oli asentaa lumiesteitä katolle päiväkoti Laivakoiraan Nuutinkorventie 7:ään. Paikka nostokoneelle piti katsoa valmiiksi.

Alue oli Heikkilälle vieras, näkyvyys sateen vuoksi huono ja rakennusten numerointi epälooginen. Mies ajoi punaisella Toyota Hiacellaan liki mateluvauhtia ja kävi kääntymässäkin tien päässä ennen kuin päiväkoti löytyi.

Seuraavana iltana neljän lapsen isä sai pojaltaan vitsailevan viestin: ”Seurataankohan iskää?” Heikkilä itse ei ole Facebookissa, mutta lapset olivat törmänneet hurjaa vauhtia levinneeseen päivitykseen, joka liittyi samanlaiseen autoon kuin isällä.

”Punanen Toyota Hiace (kyljessä luki isolla hiace jotain) ajeli Nuutissa harmaassa sadekelissä ikkuna auki ihan vaan edestakaisin ja kyttäsi varmaan lapsia. Tällä kertaa myös minun lasta ja minun läsnäollessa onneksi. Hidasti oikein kunnolla kohdalla, mutta jatkoi matkaa. Siinä näin naaman, jota en ole unohtanut sitten ensinäkemän. Hyi /”*#*$– ku oksettavaa. Kertokaa kaikille ja jakakaa”

Päivitys levisi nopeasti useisiin eri Facebookin ryhmiin, joissa tarina muutti myös muotoaan. Kuljettaja nimettiin takavuosina lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomituksi henkilöksi ja päivityksissä miehen väitettiin yrittäneen houkutella lasta kyytiinsä. Pian havaintoja alkoi sadella eri puolilta kaupunkia. Keski-Palokan koulun rehtori lähetti oppilaiden vanhemmille varoitusviestin Wilma-järjestelmän kautta.

Vitsailu Heikkilän perheessä loppui lyhyeen, kun ilmeni, että kyse todella oli isän kuljettamasta autosta.

– Ihmettelen suunnattomasti tällaisia johtopäätöksiä, sillä etsin annettua työmaan osoitetta, enkä edes puhunut paikalla kenellekään mitään, Heikkilä miettii.

Netissä levitettiin jo auton rekisteritunnusta ja osassa viesteissä uhattiin väkivallalla, mikäli auto tulee vastaan. Teippauksin varustettu auto on tiettävästi seudulla ainoa laatuaan.

– Kävin ostamassa keskiviikkona työkaluja ja parkkeerasin auton kauppakeskuksen pysäköintialueelle Palokassa. Takanani ollut mies kuului tunnistavan auton netissä mainituista tuntomerkeistä ja totesi lapselleen, että onkohan tuo se pedofiili, Heikkilä kertoi.

Kun kohu jatkoi paisumistaan ja nettikeskustelu sai uhkaavia piirteitä, ilmoitti Heikkilä asiasta työnantajalleen.

– Työkohteisiimme kuuluu paljon päiväkoteja ja kouluja. Niissä työskenteleville tehdään vuosittain turvallisuusselvitykset.

– Nyt olen mennyt työmaille työnantajan autolla. Kaveri ehdotti jo, että vaihtaisin autoa. Kiitän ystäviäni ja työkavereitani, jotka ovat tukeneet ja kannustaneet asiassa, Heikkilä sanoi.

Auton vaihdon sijaan Heikkilä selvitti Facebook-päivityksen tehneen naisen yhteystiedot ja otti häneen yhteyttä väärien tietojen oikaisemiseksi. Nainen kiisti ensin tehneensä koko päivitystä, mutta sittemmin julkaisi omalla Facebook-sivullaan tiedon siitä, ettei kuvailemaansa autoon liitykään mitään epämääräistä. Vahinko oli kuitenkin ehtinyt tapahtua, kun laajalle levinnyt päivitys eli muissa ryhmissä omaa elämäänsä.

Lopulta Heikkilä päätyi kysymään tilanteeseen neuvoa poliisilta ja teki rikosilmoituksen.

– Lasten kanssa olemme perheessä asiasta puhuneet, mutta silti eniten harmittaa heidän puolestaan. 15-vuotias tytär tuli halaamaan ja mietti mitenkähän iskän käy.

Rikokset

Some-kirjoittelu vienyt käräjille

Toista henkilöä koskevilla kirjoituksilla internetissä voi syyllistyä rikokseen, esimerkiksi kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levitykseen.

Kunnianloukkaukseen syyllistyy esittämällä toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan loukatulle vahinkoa, kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Rikoksista voidaan tuomita sakkoa tai törkeissä tapauksissa vankeutta. Lisäksi maksettavaksi voi tulla vahingonkorvauksia.

Tuorein tapaus koskee laulaja Tomi Metsäketoa, joka nimettiin Facebook-kirjoituksissa raiskaajaksi. Tuomio asiassa annetaan ensi viikolla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut