Järvitaimenen palauttamista Tikkakosken Autiojokeen selvitetään

Alkutalven idylliä Autiojoen rannalla. Saarenpää Sami

Satu Kakkori

Jyväskylän kaupunki on käynnistänyt yhdessä Koskienergia Oy:n kanssa esiselvityksen Autiojoen ennallistamisesta. Esiselvityksessä kartoitetaan mahdollisuutta lisätä Autiojoen monimuotoisuutta ja kalojen lisääntymisalueita sekä kalojen luonnonmukaisten vaellusreittien rakentamista patojen ohi tai niiden tilalle. Vaikutuksia tarkastellaan koko Tourujoen valuma-alueelle, erityisesti osana kokonaisuutta, johon kuuluu myös Tourujoen kunnostaminen kalojen nousun mahdollistavaksi uomaksi.

Tikkakoskelta alkava pitkä ja mutkainen Autiojoki laskee Luonetjärvestä Puuppolan Korttajärveen, josta vesi virtaa Laahajoen kautta Palokan Alvajärveen, Pappilanjoen kautta Palokkajärveen ja Tourujoen kautta Jyväsjärveen.

Autiojoen eteläpäässä sijaitseva voimalaitos estää järvitaimenen vaelluksen jokeen, jonka on arvioitu tarjoavan runsaasti hyviä taimenen kutupaikkoja. Joessa sijaitsee kolme kalojen vaellusestettä: Luonetjärven säännöstelypato, alakosken niskalla pohjapatorakennelma aukkoineen ja Puuppolan vesivoimalaitoksen yhteydessä oleva voimalaitospato.

Järvitaimenen kulkemista voidaan auttaa muuttamalla patorakenteita. Esiselvityksessä kartoitetaan myös ennallistamisen kustannuksia.

Autiojoen ennallistamisen esiselvitys on osa ympäristöministeriön rahoittamaa vesien- ja merenhoidon kärkihanketta, jonka tavoitteena on Tourujoen valuma-alueen vesien hyvän tilan saavuttaminen. Esiselvitys valmistuu vuoden 2018 lopussa ja sen jälkeen arvioidaan Autiojoen kunnostussuunnitelman toteutusmahdollisuuksia Koskienergia Oy:n ja Jyväskylän kaupungin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut