EU tekee selvityksen autofirmojen väitetystä salaisesta yhteistyöstä

EU julisti tiistaina aloittavansa perusteellisen selvityksen suurten saksalaisten autofirmojen toimista, joiden epäillään rikkoneen eurooppalaista kilpailulainsäädäntöä.

BMW:n, Daimlerin ja Volkswagenin epäillään sopineen salassa, etteivät yhtiöt kilpaile toisiaan vastaan ympäristöystävällisen teknologian kehittämisessä. Epäilyksen alaisia ovat myös Volkswagen-konsernin omistamat Porsche ja Audi.

–  Komissio tutkii, sopivatko BMW, Daimler, Volkswagen ja Audi siitä, etteivät ne kilpaile toisiaan vastaan teknologialla, jolla päästöjä vähennetään bensiini- ja dieselhenkilöautoista. Jos näin tapahtui, tämä juonittelu saattoi estää kuluttajia ostamasta vähemmän saastuttavia autoja, vaikka teknologia oli autonvalmistajien ulottuvilla, kertoo tiedotteessa kilpailukomissaari Margrethe Vestager.

Viiden suuren autovalmistajan epäillään tavanneen säännöllisesti neuvotteluissa, joissa sovittiin yhteisesti useista alan asioista.

Lehtipaljastukset käynnistivät tutkinnan

Saksalainen Der Spiegel -lehti kertoi viime vuonna, että yhtiöt ovat tehneet salaista yhteistyötä jo 1990-luvulta lähtien. Päästöteknologian ohella autofirmat tekivät lehden mukaan salaista yhteistyötä myös muilla liiketoiminnan aloilla. Euroopan komission edustajat aloittivat alustavat tutkinnat loppuvuodesta 2017.

EU:n mukaan sen tutkijat eivät tässä vaiheessa ole havainneet mitään merkkejä siitä, että valmistajat olisivat juonineet yhdessä huijatakseen viranomaisten päästötestejä.

Selvitys keskittyy sen sijaan epäilyihin, että autoyhtiöt olisivat yhdessä pyrkineet estämään tai hidastamaan päästöjä vähentävän teknologian yleistymistä autoissa laittomasti.

Tutkinnan keskiössä ovat dieselmoottorien typpioksidipäästöjen vähentämiseen suunniteltu teknologia ja bensiinimoottorien pienhiukkaspäästöjä vähentävät suodattimet.

Yhtiöt kertovat uutistoimisto AFP:lle tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa tutkinnassa.

---

Korjattu aiempaa uutista 18.9. klo 12.49: Uutisessa sanottiin virheellisesti selvityksen koskevan epäiltyä päästötestihuijausta. Selvitys kuitenkin keskittyy epäiltyyn yhteistyöhön ympäristöystävällisen teknologian kehityksen tukahduttamisessa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut