Tulli: Rahoitusyhtiöiden omistamien ajoneuvojen vapautus vakuudesta Venäjällä mahdollista

Suomen tulli toteaa, että asian mahdollinen ratkaisu on Venäjän tullin päätösvallassa. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Rahoitusyhtiöiden omistamien ajoneuvojen vapauttaminen vakuusmaksusta Venäjällä voisi olla mahdollista, tiedottaa Suomen tulli.

Venäjän tullin mukaan se voisi harkintansa mukaan vapauttaa rahoitusyhtiöiden omistamat autot vakuudesta, jos se saa ennakkoon tiedot rahoitusyhtiöistä Suomen tullilta.

Venäjällä syyskuussa voimaan tullut tullisääntelylaki on käytännössä estänyt suomalaisten rahoitusyhtiöiden omistamien ajoneuvojen matkat Venäjälle.

Suomen tulli korostaa, että asian mahdollinen ratkaisu on Venäjän tullin päätösvallassa.

–  Ongelman ratkaisun avaimet ovat nyt ainakin osittain käsissä. Uskon, että Venäjän tulli reagoi tässä tapauksessa nopeasti, kertoi Tullin ylijohtaja Jarkko Saksa STT:lle.

Hänen mukaansa Venäjän ehdottama järjestely olisi nopein keino hoitaa tilanne.

–  Jos sitten Venäjän on myöhemmin mahdollista muuttaa voimaan tullutta lakia, parempi niin.

Vakuusmaksu jopa tuhansia euroja

Ylijohtaja Saksan mukaan Suomen Tulli pyrkii lähettämään Venäjälle jo tällä viikolla listat suurimmista rahoitusyhtiöistä.

Hän myöntää, että uusi ehdotus ei poista ilmennyttä ongelmaa kokonaan.

–  Ratkaisematta jäisivät ne tapaukset, joissa samalla suomalaisella omistajalla on useita autoja. Nyt esiin nostetulla tavalla saataisiin poistettua pulma osamaksuautoilta.

Venäjän uuden lain mukaan ulkomaisessa rekisterissä ja yksityiskäytössä olevia saman omistajan nimiin rekisteröityjä ajoneuvoja saa olla samanaikaisesti Venäjällä väliaikaisesti tullitta vain yksi kappale. Seuraavista samaan aikaan Venäjän alueelle saapuvista ajoneuvoista on asetettava maahantuontiverojen suuruinen vakuus. Sen määrä voi olla tuhansia euroja.

Rahoitusyhtiöt, joilla on tarve saada vapautus vakuuksien asettamisesta omistamilleen autoille, voivat antaa kirjallisen suostumuksen Suomen tullille sähköpostitse viimeistään 24. syyskuuta. Muutkin yhtiöt kuin rahoitusyhtiöt voivat halutessaan lähettää kirjallisen suostumuksen samassa aikataulussa.

Ylijohtaja Saksa täydentää, että Suomen Tulli ei lähetä Venäjälle autojen haltijoiden nimiä, ainoastaan ajokin omistajayhtiön nimen.

Venäjän uuden tullisääntelylain tarkoitus on varmistaa, että maahan väliaikaisesti vietävät autot myös tuodaan sieltä pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut