Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministeri Niinistö: Tämänhetkisten tietojen mukaan virolaisupseeri ei ole vuotanut Suomen kannalta oleellista tietoa

Maanpetoksesta epäilty virolaisupseeri ei ole tämänhetkisten tietojen mukaan päässyt käsiksi laajoihin Suomea koskeviin tietoihin, kertoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.). Virossa vierailulla oleva Niinistö kertoo keskustelleensa asiasta Viron puolustusministeri Jüri Luikin kanssa.

–  Siinä mielessä tämä ei herätä minussa huolestumista Suomen osalta. Mutta tutkinta etenee ja saamme sitten lisätietoa. Tässä vaiheessa ei ole syytä olettaa, että Suomen kannalta mitään olennaisen tärkeää tietoa olisi valunut muualle, Niinistö kertoo STT:lle.

Niinistön mukaan maanpetoksesta epäilty upseeri on kuitenkin voinut nähdä joitain Suomea koskevia tietoja.

Viron valtakunnansyyttäjän virasto kertoi keskiviikkona, että upseerin epäillään välittäneen toisen miehen kanssa salaiseksi luokiteltua tietoa Venäjän sotilastiedustelulle GRU:lle yli viiden vuoden ajan.

Viron kerrottiin asettavan tutkimuskomission selvittämään, kuinka suurta vahinkoa miesten toiminta on aiheuttanut Viron turvallisuudelle.

Niinistön mukaan Suomi tarvitsee pikaisesti uutta kaksoiskansalaisuuslakia, joka estäisi kaksoiskansalaisilta pääsyn korkeisiin sotilasvirkoihin. Hänen mukaansa hallituksen esitys kaksoiskansalaisuuslaista on tarkoitus tuoda eduskuntaan syksyn aikana.

–  Suomalaisen upseerin täytyy olla lojaali ainoastaan Suomen valtiota kohtaan, ei voi olla mitään harmaata aluetta tai erilaisia vaihtoehtoja.

Viron puolustusministeri kiinnostui Suomen sotaharjoituksesta vuonna 2021

Niinistö kertoo hänen ja Viron puolustusministeri Luikin keskustelleen muun muassa kahdenvälisestä puolustus- ja materiaaliyhteistyöstä sekä Itämeren turvallisuustilanteesta.

–  Päivitimme luonnollisesti tilanteen (Itämeren osalta), ja meillä on virolaisten kanssa aika lailla samanlainen tilannekuva. Mitään dramaattisia muutoksia ei tilanteessa ole.

Niinistön mukaan Virossa ollaan tyytyväisiä siihen, että Suomi on osallistunut viime aikoina Viron pääsotaharjoituksiin. Esimerkiksi tänä vuonna Suomi osallistui Virossa Siil18 -sotaharjoitukseen.

–  Kerroin ministeri Luikille, että Suomi suunnittelee järjestävänsä oman vastaavan pääsotaharjoituksensa keväällä 2021. Ministeri Luik oli hyvin kiinnostunut siitä.

Presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasi huhtikuussa, että Puolustusvoimien vuoden 2021 kansallisen pääsotaharjoituksen yhteydessä pidetään laaja kansainvälinen harjoitus. Linjauksen mukaan tavoitteena on vahvistaa Suomen puolustusta ja valmiutta sekä harjoitella kansainvälisen avun vastaanottamista ja yhteistoimintakykyä.

Niinistön mukaan kutsut sotaharjoitukseen lähetetään lähiaikoina, minkä jälkeen aloitetaan harjoituksen suunnittelu. Harjoituksen kokonaisvahvuudeksi on aiemmin arvioitu 20  000 sotilasta.

"Varusmiehet ovat nyt Leijona Cateringin koekaniineja"

Puolustusvoimat antoi perjantaina selvityksen kasvisruoka-aterioidensa ravintosisällöstä Niinistön vaatimuksesta. Niinistö huolestui, kun Puolustusvoimat päätti lisätä syksystä lähtien kasvisaterioiden määrää kahdella viikossa. Niinistön huoli koski sitä, saavatko varusmiehet kasvisruoasta palveluksessa tarvittavan energiamäärän.

Selvityksen mukaan kasvisateriat täyttävät valtion yleiset ravitsemussuositukset, ja päivän muut ateriat tukevat kokonaisuutta.

Varusmiehiltä kerätään syksyn aikana palautetta uusista kasvisaterioista. Samalla seurataan ruokahävikin määrää.

–  Hävikkiä ei ole tähän saakka seurattu. Minullakin on vain toisen käden tietoa, että kasvisruokapäivinä hävikki on suurempi kuin tavanomaisen ruuan päivinä, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan tarkoituksena on seurata myös sotilaskodin liikevaihtoa.

–  Syödäänkö niinä päivinä (kasvisruokapäivinä) pitsaa, munkkia, kuka mitäkin nyt syö.

Tulokset raportoidaan ruokahuollon kumppanuusryhmässä marraskuussa.

–  Pallo on nyt varusmiehillä. Varusmiehet ovat nyt (ruokahuollosta vastaavan) Leijona Cateringin koekaniineja. Kehotan varusmiehiä antamaan palautetta ja Leijona Cateringin on sitten otettava se marraskuussa huomioon.