Kääriäinen: 10 miljardin hävittäjistä sovittava keväällä

"Puolueet ovat ottaneet myötäsukaisen kannan sitoutumatta tarkkoihin miljardeihin."

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen luonnehtii ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua vireäksi. Laura Oja

Ari Helminen / Uutissuomalainen

Puolustusvaliokunnassa istuva Seppo Kääriäinen (kesk.) nostaa 7–10 miljardin euron laivasto- ja hävittäjähankinnat yhdeksi kevään hallitusneuvottelujen suurimmaksi kysymykseksi.

– Asiasta on sovittava rahoitusta myöten, Kääriäinen sanoo.

Kysymys on todella suurista rahoista, kun niitä verrataan valtion 50 miljardin euron vuosibudjettiin. Kääriäinen näkee lieventävänä asianhaarana sen, että Suomelle tärkeissä turvallisuusinvestoinneissa on kyse erittäin pitkän aikavälin hankinnoista.

– Toinen lieventävä asianhaara on se, että puolueet ovat periaatteessa asian käsitelleet selonteon yhteydessä eduskunnassa ja ottaneet myötäsukaisen kannan sitoutumatta tarkkoihin miljardeihin.

Monipuolista keskustelua

Kääriäinen torjuu näkemykset, että keskustelu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta olisi passiivista ja kaartelevaa.

– Minä en pidä sitä säyseänä vaan se on aktiivista ja monipuolista, mihin osittain vaikuttaa se, että Nato-kysymys on taustalla.

Hän iloitsee myös siitä, että hallituksen, presidentin ja eduskunnan kesken vallitsevassa kolmijaossa keskusteluyhteys toimii ja se on tuottanut hyvää tulosta. Myös kansalaiset näyttävät olevan tyytyväisiä tilanteeseen.

Niinistön ja Sipilän yhteistyö pelaa

Kääriäisen mukaan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) työnjako ja suhde toimii erittäin hyvin myös ulkopoliittisissa kysymyksissä. Hän muistuttaa presidentti Niinistön sanoneen, että Sipilä on ollut ulkopoliittisissa asioissa aktiivisin pääministeri hänen presidenttiaikanaan.

– Ongelmia saattaisi tulla Eurooppa-politiikkaan liittyvissä asioissa, mutta kun henkilösuhteet ovat kunnossa, nekin ongelmat voidaan välttää. Henkilökemioilla on politiikassa aina iso merkitys, myös ulkopolitiikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut