Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hakkarainen kritisoi kulukorvauksensa keskeyttämistä, aikoo etsiä uuden asunnon ja hakee jatkoa eduskunnassa

Hakkarainen ja Vähämäki ovat saaneet kansanedustajan korotettua kulukorvausta Helsingistä vuokraamaansa saunatilaan. Lehtikuva/ Kimmo Mäntylä

STT

Perussuomalaiset kansanedustajat Teuvo Hakkarainen ja Ville Vähämäki eivät toistaiseksi saa korotettua kulukorvausta. Hakkarainen ja Vähämäki ovat saaneet kansanedustajan korotettua kulukorvausta Helsingistä vuokraamaansa saunatilaan. Tilaa ei ole tarkoitettu vakituiseen asumiseen.

Väärin maksettu korvaus voidaan periä kansanedustajilta takaisin. Tämän viikon maanantai oli ensimmäinen kerta, kun Hakkarainen ja Vähämäki eivät saaneet korotettua kulukorvausta.

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan korotusosan maksaminen on keskeytetty varmuuden vuoksi siksi aikaa, kun eduskunnassa selvitetään, onko Hakkaraiselle ja Välimäelle perusteita maksaa korotettua kulukorvausta.

–  Tästä ei nyt pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tämä ei ole mikään mielipide siitä, mikä tulee olemaan ratkaisu tässä asiassa, Rauhio sanoi STT:lle.

Hakkaraisen mielestä Rauhion päätös ei ole oikeudenmukainen.

– Mistä syystä se evätään meiltä tai ainakaan minulta? Minä en ole tiennyt koko asiasta mitään. Olen vuokrannut sen kellarihuoneistona. Käyn siellä välillä yöpymässä, koska muutama yö on aina pakko olla Helsingissä, Hakkarainen kertoo STT:lle puhelimitse.

–  Minua ei näy siellä paljon, koska lähden aamusella noin puoli viiden aikaan töihin ja tulen sinne (ilta-)kymmenen jälkeen. Olen ollut siellä hyvin vähän ja saunassa en ole käynyt kertaakaan. Sen olen katsonut, että siinä on sauna, Hakkarainen jatkaa.

Hakkaraisen ja Vähämäen tuen keskeyttämisestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Hakkarainen etsii uuden asunnon

Rauhio kertoo tehneensä päätöksen korotusosan maksamisen keskeyttämisestä sen jälkeen kun oli huomannut, että hänen edeltäjänsä oli saanut tukien maksamisesta 1980-luvulla ankaria moitteita vastaavankaltaisessa tapauksessa, joka liittyi silloiseen keskustan kansanedustajaan Paavo Väyryseen.

–  Tein sellaisen päätelmän, että ei nyt ainakaan tehdä samanlaista virhettä, Rauhio sanoo.

–  Jos käy ilmi, että tässä ei ole toimittu mitenkään väärin, me maksamme ne (korotusosat) takautuvasti.

Hakkarainen myöntää hyötyneensä järjestelystä, mutta kiistää, että hänellä olisi ollut hyötymistarkoitus. Hakkaraiselle on jäänyt korotetusta kulukorvauksesta vuokranmaksun jälkeen käteen lähes 150 euroa kuukaudessa.

–  Ei eduskunta voi säätämäänsä lakia ja kauempaa tulevien edustajien oikeuksia ruveta itse kumoamaan. Sehän täytyy sitten muuttaa koko käytäntö, eikä vain yhden ihmisen kohdalta, Hakkarainen sanoo.

Hän kertoo valinneensa kellarihuoneiston sillä perusteella, että se sijaitsee rauhallisella alueella ja kävelyetäisyydellä eduskunnasta.

Hakkarainen sanoo joutuvansa nyt etsimään uuden asunnon. Hän aikoo hakea jatkokautta eduskunnassa.

– Totta kai haen. Eduskunta tarvitsee miehen, joka puhuu aina totta, hän sanoo.

STT ei keskiviikkona tavoittanut Vähämäkeä kommentoimaan kulukorvausasiaa.

Vähämäen selvitys julki viimeistään perjantaina

Rauhio on tällä viikolla saanut Vähämäen selvityksen asumisjärjestelyistä, mutta selvitys ei vielä keskiviikkona ollut tiedotusvälineiden saatavissa. Rauhion mukaan hän toimittaa selvityksen eduskunnan kirjaamolle viimeistään perjantaiaamuna, jolloin myös tiedotusvälineet voivat saada sen käyttöönsä.

Rauhio kertoo olevansa virkamatkalla Oulussa, minkä vuoksi Vähämäen selvityksen toimittaminen kirjaamoon ei onnistu ennen perjantaita.

–  Tässä ei ole kysymys julkisen asiakirjan pimittämisestä vaan ihan käytännön kysymyksistä, Rauhio sanoi.

–  Se on julkinen asiakirja, joka annetaan tiedoksi, kuten laissa sanotaan, viipymättä.

Hakkarainen on sanonut toimittavansa oman selvityksensä eduskunnalle syyskuussa, kun eduskuntatyöskentely taas alkaa.

Kaupunki puuttui asiaan

Helsingin kaupungin rakennusvalvonta esitti äskettäin, että Hakkaraisen ja Vähämäen vuokraaman saunatilan käyttö asuintilana lopetetaan. Rakennusvalvonta kertoi tarkastuslausunnossaan, että kieltoa tehostetaan uhkasakolla.

Tarkastuslausunto on toimitettu Hakkaraiselle ja Vähämäelle, osakkeenomistaja Dennis Pastersteinille sekä taloyhtiölle. Heillä on kaksi viikkoa aikaa antaa vastineensa asiaan.

Asian käsittelyä jatkaa lausunnon ja mahdollisten vastineiden pohjalta kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

Kulukorvausohjeet uusiksi

Eduskunta kertoi viime viikolla uudistavansa kulukorvausohjettaan Hakkaraisen ja Vähämäen tapauksen seurauksena.

Hallintojohtaja Rauhion mukaan kulukorvausohjetta ehdotetaan muutettavaksi niin, että jatkossa kansanedustajien täytyy toimittaa eduskunnalle kakkosasuntonsa vuokrasopimuksen ohella myös sen isännöitsijätodistus.

Isännöitsijätodistuksesta voidaan nähdä, onko vuokrattu tila tarkoitettu asumiskäyttöön.

Rauhion mukaan asiasta päätetään eduskunnan kansliatoimikunnan kokouksessa 13. syyskuuta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut