Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aamulehti puolustaa uutisointiaan Niinistöstä ja Fortumista

Presidentti Niinistö julkaisi kohua kommentoivan runon

Aamulehti puolustaa uutisointiaan presidentti Sauli Niinistön roolista valtionyhtiö Fortumin päätöksessä lähteä mukaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

Aamulehti kertoi maanantaina paperilehdessään julkaistun uutisen otsikossa, että "Niinistö komensi Fortumin Fennovoimaan". Lehden etusivun otsikkona oli "Fortum Fennovoimaan Sauli Niinistön käskystä".

Aamulehden päätoimittaja Jussi Tuulensuu sanoo sähköpostitse STT:lle, että otsikot tehdään niin, että ne vastaavat jutun sisältöä.

– Niin myös tässä tapauksessa, Tuulensuu kirjoittaa.

Journalistin ohjeiden mukaan otsikoille on löydyttävä jutun sisällöstä kate.

Niinistö kiistää painostuksen ja julkaisi kala-aiheisen runon

Uutinen perustui Aamulehden toimittajien Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen uuteen kirjaan Niinistöstä. Presidentti on kiistänyt jyrkästi kirjan pohjalta tehdyn väitteen, että hän olisi painostanut Fortumia osallistumaan Fennovoimaan.

– Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, Niinistö kirjoitti blogissaan keskiviikkona.

Niinistö otti kantaa viime päivien keskusteluun torstaina julkaisemalla Facebook-sivuillaan kala-aiheisen runon. Runo on vuosina 1889–1962 eläneen runoilija-pappi Lauri Pohjanpään kirjoittama ja kulkee nimellä Kalajuttu.

Niinistön julkaisema runo kertoo pojasta, joka kalastaa kiisken. Hän alkaa kutsua sitä särjeksi. Kun tarina kulkee suusta suuhun eri ihmisten välillä, kala kasvaa lopulta "suuren suureksi loheksi".

Nurmi ei ota kantaa otsikointiin

Nurmi korosti keskiviikkona STT:lle, ettei kirjassa esitetä väitettä painostuksesta. Sen sijaan kirjassa sanotaan, että Niinistö "teki pääministeri [Juha] Sipilälle ja Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi tilanteen vakavuuden".

Lisäksi Aamulehden jutussa kirjoitetaan, että "hallitus pakotti Niinistön tahdon mukaisesti Fortumin osakkaaksi" Fennovoiman hankkeeseen.

Nurmi sanoi, ettei ollut itse laatimassa kirjoittamansa lehtijutun otsikoita, vaan kyseessä oli "Aamulehden tekemä journalistinen otsikointiratkaisu".

– En ota kantaa otsikointiratkaisuihin. Niissä on aina otsikoinnin vapaus, Nurmi sanoi.

Tuulensuu kertoo, että Aamulehti ei ole saanut oikaisupyyntöjä Niinistöä ja Fortumia koskevasta uutisoinnista.

Tuulensuu kommentoi asiaa lyhyesti sähköpostitse. Hän ei halunnut vastata puhelimitse lisäkysymyksiin aiheesta.

Julkisen sanan neuvostosta kerrotaan, ettei sille ole tällä viikolla tullut Aamulehteä koskevia kanteluita.