Turun kaupunginjohtaja: Työllä suvaitsevaisuuden puolesta kunnioitetaan terrori-iskun uhreja parhaiten

Turun kaupunki tekee mieluummin syrjäytymistä ehkäisevää työtä kuin järjestää muistotilaisuuden terroriteon vuoksi. Turun joukkopuukotuksesta tulee lauantaina kuluneeksi vuosi, mutta kaupunki ei järjestä virallista tilaisuutta uhrien muistoksi. Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sanoo, että uhrien ja heidän läheistensä kunnioittamiseksi on parempiakin keinoja.

–  Meidän näkökulmasta on tärkeintä, että tehdään joka päivä arjessa työtä, jolla edistetään kulttuurien välistä ymmärrystä, suvaitsevaisuutta, arjen turvallisuutta ja sitä, että tällaisiin tilanteisiin ei koskaan päädyttäisi enää.

Työllä Arve tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Turun kaupunki päätti viime vuonna rahoittaa Me-taloa, joka on kaikenikäisille tarkoitettu toimintakeskus, joka tarjoaa apua, vertaistukea ja harrastusmahdollisuuksia. Keväällä hyväksytyssä kaupunkistrategiassa linjattiin, että Turku ehkäisee entistä enemmän syrjäytymistä. Arve korostaa, etteivät vuoden takaiset tapahtumat ole linjausten ja päätösten syy.

– Tätä tehtäisiin joka tapauksessa. Totta kai työn merkitys on vielä tärkeämpi nyt, ja varmasti päättäjät, kaupungin organisaatio ja muut yhteisöt ymmärtävät entistä paremmin, minkä takia on tärkeää panostaa asioihin vielä konkreettisemmin.

Muistotilaisuuden puute on aiheuttanut myös närää. Turussa järjestetään lauantaina muun muassa Kansallismielisten liittouman 188 Kukkavirta -tapahtuma, uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliikkeen (PVL) mielenosoitus sekä sen vastainen Turku ilman natseja -mielenosoitus. Käräjäoikeus on lakkauttanut PVL:n, mutta koska asia ei ole vielä lainvoimainen, järjestö saa jatkaa toimintaansa toistaiseksi. Järjestö kertoo mielenosoituksessa vastustavansa kieltohanketta.

–  Luulen, että ne, jotka ovat halunneet käyttää tätä päivää agendansa esittämiseen, ovat niitä, jotka äänekkäimmin ovat päätöstä kritisoineet, Arve sanoo.

Päätökseen olla järjestämättä muistotilaisuutta vaikutti myös se, että muistelutilaisuus nostaisi itse terroriteon liiaksi esille.

–  Se ei ansaitse sellaista, Arve sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut