Keskustelu presidentti Sauli Niinistön vallankäytöstä sai uusia aineksia keskiviikkona, kun Niinistö kiisti jyrkästi blogissaan, että hän olisi vuonna 2015 painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.
Niinistö kommentoi kirjoituksessaan Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen maanantaina ilmestyneen Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjan pohjalta esitettyjä väitteitä.
– Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, Niinistö kirjoittaa.
Niinistön mukaan Fortum-asia on puitu perusteellisesti jo tuoreeltaan vuonna 2015, jolloin hallitusta moitittiin samasta asiasta. Niinistö viittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja silloisen elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) vastauksiin kansanedustajien aihetta koskeneisiin kirjallisiin kysymyksiin.
– Sanottakoon selvästi: en ole painostanut mitään tahoa tai henkilöä Fortumin Fennovoima-päätökseen liittyen, Niinistö kirjoittaa.
Niinistö ei kommentoinut asiaa enempää STT:lle keskiviikkona.
Fortum: Firman oma päätös
Energiayhtiö Fortumin viestintäjohtaja Kati Suurmunne sanoo STT:lle, että päätös lähteä mukaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen oli tehty Fortumin omista lähtökohdista.
Kysymykseen siitä, oliko presidentti Sauli Niinistö painostanut Fortumia lähtemään osaomistajaksi Fennovoimaan, Suurmunne vastaa, että päätös oli tehty ”Fortumin omista lähtökohdista ja firman edun kannalta laajasti harkiten”.
– Kyllä tämä oli ihan firman oma päätös, Suurmunne sanoo.
Myös kysymykseen pääministeri Juha Sipilän hallituksen mahdollisesta painostuksesta Suurmunne vastaa samaan tapaan.
– Totta kai tällaisissa isoissa päätöksissä käydään laajoja yhteiskunnallisia keskusteluja, mutta kyllä tuo päätös on ihan Fortumin oma ja Fortumin omista lhtökohdista tehty.
"Mihin Niinistö viittaa?"
Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjan toinen kirjoittaja Lauri Nurmikummastelee, mihin Niinistö viittaa kirjoittaessaan väitteistä, joiden mukaan presidentti olisi painostanut Fortumin mukaan Fennovoima-hankkeeseen. Nurmi korostaa, että hänen ja Mörttisen kirjassa ei tällaista väitettä esitetä.
Maanantaina Aamulehden etusivulla Nurmen ja Mörttisen kirjaa koskeva pääjuttu oli otsikoitu "Fortum Fennovoimaan Sauli Niinistön käskystä". Sisäsivuilla Nurmen kirjoittama juttu oli otsikoitu "Niinistö komensi Fortumin Fennovoimaan".
Lehden verkkosivuilla juttu ilmestyi otsikolla "Uutuuskirja paljastaa: Presidentti Niinistö komensi Fortumin Fennovoiman osakkaaksi, jotta ydinvoimalahanke toteutuisi".
Nurmi on Aamulehden toimittaja ja Mörttinen lehden artikkelitoimituksen päällikkö.
Nurmi sanoo, ettei ollut itse laatimassa jutun otsikkoja, vaan kyseessä on "Aamulehden tekemä journalistinen otsikointiratkaisu".
Nurmi ei näe, että Niinistö viittaisi Aamulehteen blogikirjoituksessaan. Hänen mukaansa myöskään Aamulehden jutussa ei – otsikoita lukuun ottamatta – väitetä, että Niinistö olisi painostanut Fortumia mukaan Fennovoimaan.
Julkisen sanan neuvoston laatimissa journalistin ohjeissa painotetaan, että "otsikoille, ingresseille, kansi- ja kuvateksteille, myyntijulisteille ja muille esittelyille on löydyttävä sisällöstä kate". Nurmi ei halua arvioida Aamulehden otsikoinnin onnistumista journalistin ohjeiden valossa.
– En ota kantaa otsikointiratkaisuihin. Niissä on aina otsikoinnin vapaus, Nurmi sanoi STT:lle.
STT ei tavoittanut Aamulehden päätoimittaja Jussi Tuulensuuta keskiviikkona kommentoimaan Aamulehden otsikointia.
---
Korjattu aiempaa uutista klo 17.55: Niinistö kiistää kirjan pohjalta esitetyt painostusväitteet, ei kirjan painostusväitteitä.