Sunnuntaisuomalainen: Migri epäilee suomalais-irakilaisten lumeavioliittojen lisääntyneen

Tänä vuonna yli 40 prosenttia irakilaisten oleskelulupahakemuksista hylättiin, kun hakuperusteena oli suomalainen puoliso. LEHTIKUVA / Pekka Sakki

STT

Maahanmuuttovirasto (Migri) arvioi, että lumeavioliitot oleskeluoikeuden saamiseksi Suomeen ovat lisääntyneet, uutisoi Sunnuntaisuomalainen. Virasto epäilee lumeliittoa, kun se arvioi, ettei avioparilla ole todellista aikomusta viettää yhteistä elämää, vaan parisuhdetta käytetään keinona saada oleskelulupa.

Migrin arvion mukaan irakilais-suomalaisten parien lumeavioliitot ovat lisääntyneet. Tänä vuonna yli 40 prosenttia irakilaisten oleskelulupahakemuksista hylättiin, kun hakuperusteena oli suomalainen puoliso. Kielteisten päätösten osuus on noussut irakilais-suomalaisten avioliittojen yleistyessä.

–  Syitä kielteisille päätöksille on useita, mutta irakilaisilla turvapaikanhakijoilla kielteisten perhesidepäätösten yleisin syy on ollut epäilys lumeavioliitosta, sanoo Migrin tulosalueen johtaja Pauliina Helminen Sunnuntaisuomalaiselle.

Räikeimmissä, mutta harvinaisissa, tapauksissa avioitumisesta on maksettu suomalaispuolisolle. Yleisempää on Helmisen mukaan, että suomalaispuoliso uskoo vilpittömästi suhteen jatkuvan, jos puoliso saa oleskeluoikeuden.

Kielteisestä perhesidepäätöksestä valitetaan lähes aina hallinto-oikeuteen.

Suomalaispuolison perusteella oleskelulupaa on hakenut tänä vuonna 129 irakilaista. Viimeisten 12 kuukauden aikana heitä on ollut 270.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.