Ruotsin paloja ei pystytä sammuttamaan lähiaikoina, nyt keskitytään niiden rajoittamiseen

STT

Ruotsin metsäpalotilanne on yhä hyvin vakava, sanoo operatiivinen johtaja Britta Ramberg Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviranomainen MSB:stä. Hänen mukaansa paloja ei pystytä sammuttamaan lähiaikoina. Sen sijaan sammutustyössä keskitytään rajoittamaan niiden leviämistä.

Ramberg varoittaa, että vaara uusien palojen syttymiseen on tällä viikolla erittäin suuri. Erityistä riskialuetta ovat Etelä-Ruotsi ja Mälarin laakso Keski-Ruotsissa.

Viime yö oli viileämpi ja kosteampi, mikä on ainakin paikoin helpottanut tilannetta. Silti maassa riehuu edelleen yli 20 suurehkoa tai suurta paloa. Pahin tilanne on Gävleborgin, Taalainmaan, Jämtlandin ja Västernorrlandin lääneissä.

MSB pyrkii nyt ennen kaikkea varmistamaan, että käytössä olevat resurssit suunnataan sinne, missä niitä kipeimmin tarvitaan.

– Työskentelemme läheisessä yhteistyössä pohjoismaisten naapuriemme ja EU:n kanssa, Ramberg sanoo.

 

Puolalaisille palomiehille kannustushuutoja

Palojen hallintaan on haalittu apua ympäri Eurooppaa.

Puolasta Ruotsiin on saapunut 139 palomiestä ja 44 paloautoa. Puolalaiset saapuivat eilisiltana Jämtlandin lääniin auttamaan metsäpalojen sammutuksessa, ja heidän on määrä viipyä Ruotsissa ainakin viikon.

Puolalaiset kulkivat Skånesta maan keskiosin ja saivat osakseen kannustushuutoja ihmisiltä teiden varsilta.

Ranskasta saapui puolestaan yöllä 30 sotilasta, jotka ovat erikoistuneet palojen sammuttamiseen. Lisää ranskalaisia palomiehiä pitäisi tulla vielä tänään.

Ranska ja Italia ovat lähettäneet avuksi myös koneita ja Norja helikoptereita. Asiantuntijoita on Australiasta ja Yhdysvalloista asti.

– Olen ylpeä ja hivenen liikuttunut avusta, jonka olemme saaneet. Englannista on melkein tullut pääkieli esikunnassamme, sanoo Gävleborgin maaherra Per Bill.

– Mutta samalla olo on huolestunut. En ole koskaan nähnyt näin voimakasta ja arvaamatonta paloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.