Trump ennen työlounasta: Erittäin hyvä alku

Kättely oli varsin lyhyt, Trump ei kiskonut Putinin kättä edestakaisin, kuten hän usein on tehnyt kätellessään maailman johtajia. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat aloittaneet työlounaansa Presidentinlinnassa. Presidenttien kahdenkeskinen tapaaminen venyi yli kaksituntiseksi, kun sen piti alkuperäisen aikataulun mukaan kestää puolitoista tuntia.

Saapuessaan Presidentinlinnan peilisaliin lounaalle Trump sanoi toimittajille, että presidenttien tapaaminen on alkanut "erittäin hyvin".

Työlounaalla on presidenttien lisäksi mukana myös neuvonantajia. Mukana ovat Trumpin puolella muun muassa ulkoministeri Mike Pompeo ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton. Putinin puolella pöytää istuu muun muassa ulkoministeri Sergei Lavrov.

Tapaamisen aikataulu on venynyt aiotusta. Putin saapui Helsinki-Vantaalle aiottua myöhemmin, joten myös presidenttien tapaamisen alku viivästyi. Myös neuvottelut kestivät suunniteltua kauemmin. Työlounaan alku viivästyi lähes kahdella tunnilla.

Putin isännän roolissa Trumpin kanssa

Venäjän presidentti Vladimir Putin toimii isännän roolissa tapaamisessaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

STT:n tietojen mukaan isännöinti perustuu maiden vuorotteluun, ei tapaamispaikkaan.

Diplomaattisen protokollan mukaisesti isäntä, eli tällä kertaa Putin, muun muassa pitää ensimmäisen puheenvuoron median edessä.

Putin ja Trump tapaavat Presidentinlinnassa, joka on entinen Venäjän keisarin Suomen-residenssi. Alun perin talon rakennutti kauppias J. H. Heidenstrauch, mutta se ostettiin Venäjän keisaria eli Suomen suuriruhtinasta varten vuonna 1837. Sinne rakennettiin muun muassa ortodoksinen kirkko, ja vuoden 1863 valtiopäivien avajaisia varten sinne sijoitettiin myös valtaistuin.

Trumpin mukaan USA:n ja Venäjän olisi hyvä tulla toimeen keskenään

Presidentit antoivat ennen kahdenkeskistä tapaamistaan lyhyet lausunnot. Putin sanoi, että on miellyttävää tavata Trump.

–  On tullut aika keskustella olennaisella tavalla suhteistamme ja maailman ongelma-alueista, Putin sanoi.

Trump onnitteli Putinia hienosti onnistuneesta jalkapallon MM-turnauksesta.

–  Meillä Amerikassa kutsumme sitä "socceriksi". Katsoin koko finaalin ja välierät. Se oli upea turnaus, yksi parhaista.

Hän sanoi, että heillä on paljon puhuttavaa. Trumpin mukaan presidentit aikovat puhua monista asioista, kuten kaupasta, ohjuksista ja Kiinasta.

–  Puhumme Kiinasta, puhumme yhteisestä ystävästämme presidentti Xistä, Trump totesi viitaten Kiinan presidenttiin Xi Jinpingiin.

Trump totesi, että Yhdysvallat ja Venäjä eivät ole tulleet viime vuosina hyvin toimeen mutta että niiden olisi hyvä tulla toimeen.

–  Maailma haluaa nähdä meidän tulevan toimeen. Meillä on 90 prosenttia maailman ydinaseista, ja se ei ole hyvä asia.

Presidentit kättelivät julkisen osuuden lopuksi ennen kuin aloittivat kahdenvälisen tapaamisensa. Kättely oli varsin lyhyt, Trump ei kiskonut Putinin kättä edestakaisin, kuten hän usein on tehnyt kätellessään maailman johtajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut