Kansainväliset vieraat ihastelevat yötöntä yötä, suomalaiset muistuttavat ihmisoikeuksista – Trumpin ja Putinin kokous herättää keskustelua Twitterissä

Ihmiset katselivat Trumpin autosaattuetta Esplanadilla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen on kirvoittanut keskustelua sosiaalisessa mediassa. Niin kansainvälisten toimittajien kuin suomalaisten Twitter-tilit ovat täyttyneet erilaisista tulkinnoista ja fiilistelystä avainsanalla #Helsinki2018.

Toimittaja Lloyd Burr jakoi Twitter-tilillään kuvan, jossa suomalainen poliisi Jouni pelleili toimittajan kustannuksella nostamalla kaksi sormea hänen päänsä takaan sarviksi. Twitterissä on myös korostettu turvajärjestelyjä, kun suomalaiset sotilaspoliisit ovat vartioineet katuja ilman aseita keltaiset turvaliivit yllään.

Suomalaiset ja kansainväliset vieraat ovat jakaneet kuvia Helsingin tyhjistä kaduista sekä ihmisistä, jotka ovat odottaneet katujen varsilla nähdäkseen edes vilauksen kansainvälisten vieraiden saattueista.

Helsinkiläiset ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kuvia mielenosoituksista ja erilaisista valtavista bannereista, joissa on muistutettu päättäjiä ihmisoikeuksista, rauhasta ja ilmastonmuutoksesta. Maanantain ja sunnuntain välisenä yönä Presidentinlinnan seinään heijastettiin iskulauseita, joissa muistutettiin muun muassa Tshetsheniassa tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista.

Putin ja Trump aiheuttanee sääilmiön?

Helsingin lämpötilat ovat olleet viimeisten päivien aikana lähes 30 asteessa. Tämä on kirvoittanut humoristisia päivityksiä, joissa on jaettu Suomen sääkarttaa ja pohdittu Trumpin ja Putinin vaikutusta säähän.

Sosiaalinen media ei ole unohtanut ihmetellä kansainvälisten vieraiden kehonkieltä. Trumpin ja Putinin kehonkielestä on tulkittu presidenttien suhteita jäyhiksi ja vaivaantuneiksi.

Sauna, mansikat ja yöttömät yöt

Finlandia-talon mediakeskuksesta esille ovat nousseet paikan päälle tuotu sauna, tarjotut mansikat ja herneet sekä suomalainen design. Lisäksi sosiaalisessa mediassa levisi kuvia kansainvälisistä toimittajista seuraamassa sunnuntaina jalkapallon maailmanmestaruuskisojen finaalia. Toimittajat ovat kiitelleet hyvistä järjestelyistä.

Kansainväliset vieraat ovat ihastelleet Suomen iltaruskoa ja öitä, joissa ei tule kunnolla pimeä.

Pohjoismaiset mediat skeptisiä

-

Putinin odotetaan lähtevän Helsingistä voittajana

Pohjoismaiset mediat lähestyvät Helsingin huippukokousta tietyllä epäluulolla. Kysymys kaikkien huulilla on, mihin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen venäläinen virkaveljensä Vladimir Putin oikein pyrkivät tapaamisellaan.

Ruotsalainen Dagens Nyheter kirjoittaa, että Trump on jo kauan halunnut saada aikaan tapaamisen Putinin kanssa. Lehden mukaan hän näkee sen jatkumona "fantastiselle huippukokoukselle" Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa ja haluaa loistaa kansanvälisten diilien tekijänä. Suurin kysymys on lehden mukaan kuitenkin se, kuinka pahasti rähmälleen huonosti kokoukseen valmistautunut Trump heittäytyy Putinin eteen.

DN vertaa huippukokousta niihin, jotka järjestettiin kylmän sodan aikana. Silloin maailma odotti kauhunsekaisella jännityksellä toivoen, että johtajat onnistuisivat välttämään ydinsodan. Helsingissä tilanne on päinvastainen: moni tarkkailija, varsinkin Euroopassa, pelkää, että johtajat tulevat liian hyvin toimeen. Toisaalta Trumpin ja Putinin suhde on epäsuhtainen, DN kirjoittaa. Siinä, missä Trump ei edes yritä peitellä ihailuaan Venäjän presidenttiä kohtaan, Putinin suhtautuminen Trumpiin on paljon viileämpi.

–  Ja tämä on se elefantti keskellä huonetta. Miksi Trump on niin nöyristelevän kunnioittava suhteessaan Venäjän vahvaan mieheen? Mitä sellaista Moskova tietää Trumpista, mikä on johtanut siihen, ettei hän koskaan ole sanonut poikkipuolista sanaa Putinista?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut