Presidentti Donald Trump saapui Helsinkiin – vilkutti ja ajoi pois

Ia Henriksson, Hanna Anttila / STT

Vähän kello yhdeksän jälkeen sunnuntai-iltana Yhdysvaltain presidentti Donald Trump  laskeutui puolisonsa Melanian kanssa Air Force One -koneesta punaiselle matolle Helsinki-Vantaan lentokentällä, kätteli vastaanottajat, astui autoon ja kuljetettiin pois.

Seremoniaa seurasi paikalla satakunta toimittajaa, jotka oli ajettu busseilla mediakeskuksesta Finlandia-talolta. Toimittajat eivät saaneet Trumpilta kommentteja, mutta hän vilkutti tv-kameroille.

Toimittajien tavarat läpivalaistiin, ja he saivat kulkea metallintunnistimien läpi ennen kuin heidät päästettiin bussiin. Busseja oli kolme, joista yksi oli täynnä amerikkalaisia toimittajia. Amerikkalaisille jaettiin myös parhaat paikat lentokentän mediakorokkeella.

Kentällä oli iso turvallisuusoperaatio: Puolustusvoimien henkilökuntaa, poliiseja, tarkka-ampujia kivääreineen.

Trumpia odotti myös pitkä letka tummia autoja. Trumpia kuljettanut panssaroitu limusiini oli varustettu Suomen ja Yhdysvaltain lipulla.

Munkkiniemessä varrottiin Trumpeja ja suljettiin katuja

Lentokentältä Trump ajettiin Munkkiniemeen, jossa hänen oli tiettävästi määrä yöpyä joko Hotel Hilton Kalastajatorpalla tai valtion vierastalossa.

Munkkiniemessä liikenne lähellä yöpymispaikkoja oli katkaistu. Kadunvarsilla seisoi poliiseja viiden metrin välein, ja siellä liikkui suuria määriä merkitsemätöntä turvallisuushenkilökuntaa.

Aiemmin illalla Helsingin keskustaan ilmestyi sunnuntaina sotilaita valvomaan liikennettä. Sotilaspoliiseja ja varusmiehiä oli huomioliiveissä ainakin Mannerheimintiellä.

Liikennettä valvoneet sotilaat olivat sijoittuneet pareittain tai yksittäin vajaan sadan metrin välein kadun kummallakin puolella. Sotilaat eivät mitä ilmeisimmin olleet aseistettuja. Joillakin sotilaista luki huomioliiveissään teksti Porin prikaati.

Helsingin keskustassa nähtiin sunnuntaina illalla myös runsaasti partioivia poliiseja.

Presidentti Trumpin ja presidentti Vladimir Putinin vierailu näkyi sunnuntaina pääkaupunkiseudulla muun muassa siten, että hotelleja oli eristetty. Mediatietojen mukaan syy eristämisiin saattaa olla se, että presidenttien tapaamista turvaamaan muualta Suomesta tuotujen poliisien majoitus on keskitetty joihinkin pääkaupunkiseudun hotelleihin.

Trump saapui Suomeen huippukokoukseen Putinin kanssa. Tapaaminen järjestetään Presidentinlinnassa maanantaina.

Presidentti Sauli Niinistöllä on kahdenväliset tapaamiset molempien presidenttien kanssa.

Trump sanoi Helsingin tapaamisen alla CBS-yhtiön haastattelussa, ettei hänellä ole korkeita odotuksia Putinin tapaamisesta. Tosin hän lisäsi samaan otteeseen, ettei johtajien tapaamisesta myöskään seuraa mitään huonoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut