Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

THL pitää hyvänä, että oikeuskansleri tutkii rokotustutkimuksen yhteyden rokotehankintoihin

STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä sanotaan, että on hyvä, että oikeuskansleri tutkii, aiheuttaako THL:n yksityisiltä lääkeyhtiöiltä saama tutkimusrahoitus ongelmia laitoksen viranomaistoiminnan puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen. Oikeuskansleri ilmoitti perjantaina, että se aloittaa asiasta tutkinnan omasta aloitteestaan.

Ilta-Sanomat uutisoi aikaisemmin, että useat lääkärit arvostelevat rokotustutkimusta, jota THL tekee lääkejätti GlaxoSmithKlinen (GSK) rokotteella. Lehden haastattelemat lääkärit pitävät todennäköisenä, että THL suojelee lähes kymmenen vuotta sitten aloitettua, GSK:n rokotteella tehtävää tutkimusta, minkä vuoksi Suomessa ei ole käytössä laajempaa pneumokokkirokotusta. Lääkärien mukaan ihmisiä on siksi sairastunut turhaan.

THL kiistää väitteet ja sanoo tiedotteessaan, että rokotustutkimus ei ole vaikuttanut valtion rokotehankintoihin.

– Seuraavaa kilpailutusta valmistellaan syksyllä. Rokotehankinta noudattaa hankintalain mukaista tarkasti säädeltyä menettelyä, eikä se mitenkään liity tutkimustoimintaan, THL kirjoittaa.

Lasten rokotusohjelman pneumokokkirokotteet hankitaan THL:n mukaan avoimella tarjouskilpailumenettelyllä, johon molemmat rokotevalmistajat (GSK ja Pfizer) voivat osallistua.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut