Uusnatsien toiminta Ruotsin politiikkaviikolla kiukuttaa – pääministeri valmis jopa lain kiristämiseen

Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajia oli seuraamassa muun muassa keskustajohtaja Annie Lööfin puhetta Almedalenin politiikkaviikolla. TT / LEHTIKUVA / HENRIK MONTGOMERY

STT

Uusnatsien aktiivinen ja näkyvä läsnäolo Ruotsin Almedalenin politiikkaviikolla on herättänyt suuttumusta monissa poliitikoissa ja muissa osallistujissa.

Keskiviikkoiltana keskustajohtaja Annie Lööf keskeytti puheensa hetkeksi uusnatsien äänekkään huutelun takia ja kritisoi näitä kovin sanoin.

Uusnatsit ovat valokuvanneet ja videoineet politiikkaviikon osallistujia Visbyssä. Valtiovarainministeri Magdalena Anderssonin mukaan tällainen toiminta saa ihmiset pohtimaan, uskaltavatko he osallistua politiikkaviikon tapahtumiin.

–  Tässä pilataan demokraattista keskustelua, Andersson arvioi.

Ruotsalaismedia on raportoinut ainakin kahdesta välikohtauksesta, joihin uusnatsien epäillään kytkeytyvän.

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven oli torstaina hyvin kriittinen uusnatsien voimakkaalle läsnäololle.

–  On aika tehdä tälle jotain kunnolla. Joko lainsäädäntö ei riitä ja sitä pitää tiukentaa tai lakia ei käytetä riittävästi, Löfven sanoi.

Välikohtauksista raportoitu

Ruotsalaismedian mukaan tämänvuotisella politiikkaviikolla on tapahtunut ainakin kaksi välikohtausta, joihin epäillään kytkeytyvän uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kannattajia.

Poliisin mukaan yksi mies otettiin kiinni epäiltynä keskiviikkoillan pahoinpitelystä, johon voisi liittyä niin kutsuttu viharikosmotiivi. Poliisi ei ole vahvistanut, kuuluuko mies Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen.

Torstaina iltapäivällä uusnatsien kerrotaan ilmestyneen Ruotsi–Israel-ystävyysseuran teltalle. Poliisin mukaan tilanteessa syntyi kahinaa, ja yksi nainen loukkasi itseään. Aftonbladet-lehden haastatteleman naisen mukaan uusnatsit olisivat tilanteessa yrittäneet peittää ystävyysseuran lipun banderollilla.

Poliisi on ollut vahvasti läsnä politiikkaviikon katukuvassa niin virka- kuin siviiliasuissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.