Poliisit tutkivat kuumeisesti, miten Amesburyn pariskunta altistui samalle hermomyrkylle kuin Skripalit maaliskuussa

Hallituksen hätätilaryhmä pui uutta tapausta.

LKS 20180705 Police tape is seen cordoning off the front door of a residential address in Amesbury, southern England, on July 5, 2018 where police reported a man and woman were found unconscious in circumstances that sparked a major incident after contact with what was later identified as the nerve agent Novichok. British police scrambled on July 5, to determine how a couple were exposed to the same nerve agent, Novichok, used on a former Russian spy earlier this year, leaving them critically ill. The couple were taken ill on Saturday in Amesbury, close to the city of Salisbury, where former double agent Sergei Skripal and his daughter Yulia were found slumped on a bench on March 4, in an incident that sparked a diplomatic crisis with Russia. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE Chris J Ratcliffe

STT, AFP

Britannian turvallisuusministeri Ben Wallace uskoo, ettei Amesburyn pikkukaupungissa Novitshok-hermomyrkylle altistunut pariskunta ollut suoranaisesti myrkyttämisen kohteena. Pariskunta on kriittisessä tilassa sairaalassa.

– Olettamus on, että he ovat joko aiemman (Skripalien myrkytys Salisburyssa maaliskuussa) iskun jälkiseuraus tai sitten kyse on jotain muusta. Mutta he eivät olleet suoranaisesti kohteena, Wallace sanoi BBC:n Today-ohjelmassa.

Poliisi on tänään yrittänyt selvittää, kuinka pariskunta Salisburyn läheisessä Amesburyn kaupungissa altistui samalle hermomyrkylle kuin ex-agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal maaliskuussa.

Poliisin terrorisminvastaisen yksikön päällikkö Neil Basu ei vielä keskiviikkoiltana osannut sanoa, onko myrkky samasta erästä kuin Skripalien tapauksessa. Tämä mahdollisuus on hänen mukaansa yksi tutkintalinja.

Basun mukaan ei ole todisteita, että pariskunta olisi äskettäin vieraillut paikoissa, jotka on puhdistettu Skripalien tapauksen jälkeen.

Britanniassa hallituksen hätätilaryhmä Cobra kokoontuu tänään sisäministeri Sajid Javidin johdolla käsittelemään uutta hermomyrkkytapausta.

Turvallisuusministeri odottaa soittoa Venäjältä

Turvallisuusministeri Ben Wallace kehotti Venäjää täyttämään tietoaukkoja Skripalien tapauksessa.

– Odotan Venäjän valtion puhelinsoittoa, hän sanoi.

Brittiviranomaisten mukaan Skripalien tapauksessa kyse oli Neuvostoliitossa kehitetystä, sotilaskäyttöön suunnitellusta Novitshok-hermomyrkystä.

Britannia on syyttänyt Skripaleihin kohdistetusta myrkkyiskusta Venäjän hallitusta. Venäjä on kiistänyt väitteen. Tapaus johti diplomaattiseen kriisiin ja useiden diplomaattien karkotuksiin.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov muistutti, että Venäjä ehdotti alusta alkaen Britannialle yhteistä tutkimusta Skripalien tapauksessa, mutta jäi vaille vastakaikua.

Amesburyn tapausta Peskov luonnehti huolestuttavaksi.

– Emme ole saaneet tietoa, mitä aineita on käytetty ja miten niitä on käytetty, hän sanoi.

Alueita eristetty, vaatteet kehotetaan pesemään

Uusi myrkytystapaus paljastui hieman kello kymmenen jälkeen viime lauantaiaamuna paikallista aikaa, kun Amesburyn kaupungissa sijaitsevaan taloon kutsuttiin ambulanssi 44-vuotiaan naisen alettua oireilla. Nainen toimitettiin sairaalaan. Muutamaa tuntia myöhemmin samassa osoitteessa 45-vuotiaalla miehellä alkoivat samankaltaiset oireet.

Pariskunnan ystävä Sam Hobson kertoi nähneensä miehen oireilun.

– Hän hikoili runsaasti, kuolasi eikä kyennyt puhumaan minulle. Hän äänteli kummallisesti ja huojui edestakaisin, Hobson sanoi.

– Tuntui kuin hän olisi ollut muissa maailmoissa, hän lisäsi.

Varotoimenpiteenä poliisi on eristänyt useita kohteita, joissa altistuneet mies ja nainen ovat vierailleet juuri ennen sairastumistaan.

Poliisin mukaan asukkaiden on syytä varautua siihen, että alueella liikkuu lähipäivinä suojapukuihin sonnustautuneita poliiseja.

Brittiviranomaiset ovat varoittaneet paikallisia, etteivät nämä poimisi tuntemattomia esineitä. He kuitenkin rauhoittelevat, ettei tapahtuma muodosta huomattavaa vaaraa yleisölle. Ihmisiä, jotka ovat käyneet samoissa paikoissa kuin sairastunut pariskunta, kehotetaan pesemään vaatteensa ja pyyhkimään henkilökohtaiset esineensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.