Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa hakattiin ennätysmäärä puuta

Puuta hakattiin Suomessa viime vuonna ennätysmäärä, yli 72 miljoonaa kuutiota, kertoo Luonnonvarakeskus Luke. Määrä ylitti edellisvuoden hakkuut kahdella miljoonalla kuutiolla.

Metsäkeskuksen tilastojen mukaan hakkuutahti on edelleen kasvussa. Kesäkuun loppuun mennessä Metsäkeskukselle oli tänä vuonna ilmoitettu yli 100 000 hehtaarista uudistushakkuualueita. Alue on suurempi kuin samana aikana kahtena aikaisempana vuonna. Noin 80 prosentissa kyse on avohakkuista, jotka on helppo havaita luonnossa.

Avohakkuuilmoitukset ovat vähentyneet Etelä- ja Kaakkois-Suomessa, kertoo Metsäkeskuksen rahastuksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka STT:lle. Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa sen sijaan avohakkuita on reilusti enemmän kuin viime vuonna. Hostikan mukaan alueilla on kaadettu tykkytuhoista kärsineitä puita, jotka eivät ole enää kasvatuskelpoisia.

"Kannattavampaa kuin avohakkuu"

Metsälaki uudistettiin vuonna 2014. Helsingin yliopiston metsäekonomian ja -politiikan professori Olli Tahvosen mukaan tämä mahdollisti metsänhoidon jatkuvapeitteisen metsätalouden menettelytavoilla. Tällöin metsiä voidaan harventaa poistamalla suuria puita ilman avohakkuita kaatamalla metsien suurimmat puut säännöllisin väliajoin.

– Suomalainen ymmärrys metsänhoidosta perustuu vahvasti avohakkuuseen, ja tämä ymmärrys metsien hoidosta jatkuvapeitteisenä on vielä alkutaipaleella. Vaikuttaa siltä, että tietyillä ehdoilla se on taloudellisesti aivan kannattavaa ja jopa voi olla kannattavampaa kuin avohakkuu, Tahvonen sanoo STT:lle.

Tahvosen mukaan kaikki viittaa siihen, että avohakkuista tulee uhka metsäluonnon monimuotoisuuden säilymiselle.