Itävalta sanoo suojaavansa rajansa Saksan maahanmuuttosovun jälkeen

Liittokansleri Angela Merkelin mukaan sopuun kuuluvat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset lähellä Saksan rajoja. LEHTIKUVA/AFP

STT

Itävalta ryhtyy tarvittaessa toimiin rajojensa suojaamiseksi, jos koko Saksan hallitus hyväksyy maahanmuuttokysymyksestä yöllä syntyneen sovun, maan hallitus varoittaa. Itävallan hallituksen mukaan maa aikoo turvata erityisesti eteläisen eli Italian ja Slovenian vastaisen rajansa.

Saksan hallituspuolueet kokoontuvat asian tiimoilta alkuillasta.

Liittokansleri Angela Merkelin ja sisäministeri Horst Seehoferin kerrottiin päässeen myöhään yöllä alustavaan sopuun hallituskriisin luoneesta maahanmuuttokysymyksestä. Sovun myötä Seehofer perui uhkauksensa erota tehtävästään.

Baijerin kristillisdemokraattista unionia CSU:ta johtava Seehofer oli sanonut alkavansa käännyttää siirtolaisia Saksan rajalta, jos heidät on jo rekisteröity turvapaikanhakijoiksi muissa EU-maissa.

Sopuun kuuluvat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset lähellä Saksan rajoja. Seehofer kiitteli yöllä sopimusta ja sanoi sen nopeuttavan turvapaikkapäätöksiä ja kielteisen päätöksen saavien karkotuksia.

–  Meillä on nyt selkeä sopu siitä, miten estää laitonta maahanmuuttoa Saksan ja Itävallan rajan yli, Seehofer kiitteli.

Suunnitelman mukaan Itävaltaan palautettaisiin myös turvapaikanhakijat, joita ei voida palauttaa siihen maahan, johon he ensimmäisenä EU:ssa saapuivat.

Itävalta sanoo olevansa tarvittaessa valmis samaan käytäntöön omalla eteläisellä rajallaan, mikä uhkaisi aiheuttaa dominovaikutuksen EU:ssa.

–  Me odotamme nyt pikaista selvitystä Saksan kannasta liittovaltiotasolla, sanottiin liittokansleri Sebastian Kurzin allekirjoittamassa lausunnossa.

Kurzin odotetaan tänään esittelevän Euroopan parlamentissa Itävallan EU-puheenjohtajakauden painopistealueita. Maahanmuuton vastustaminen on nuoren liittokanslerin lempiteemoja.

Sopimukselle kritiikkiä

Merkelin mukaan osapuolet saivat solmittua "hyvän kompromissin vaikean uurastuksen jälkeen". Kiista uhkasi Merkelin kristillisdemokraattien CDU:n ja CSU:n pitkäaikaista yhteistyötä ja samalla koko Merkelin hallituksen olemassaoloa.

Der Spiegel -lehden mukaan hallitukseen kuuluvat sosiaalidemokraatit ovat tyytyväisiä siihen, että sopu on syntynyt, mutta puolue kertoo tarvitsevansa aikaa tutustuakseen sopimuksen yksityiskohtiin. Puolueen maahanmuuttoasiantuntija Aziz Bozkurt kutsui keskuksia epäkäytännöllisiksi ja sanoi niiden olevan lähinnä äärioikeistolaisen AfD-puolueen linjan mukaisia.

Laitavasemmistolainen Die Linke -puolue arvosteli Twitterissä "massavankileirejä" ja sanoi "inhimillisyyden unohtuneen" neuvotteluissa.

Saksalainen Bild-lehti suhtautui sopuun innottomasti.

–  On mahdollista, että ratkaisu toimii. Mutta varmaa on, että tunnelmat koalitiossa eivät ole koskaan olleet näin myrkylliset, lehti kirjoitti.

12 vuotta vallassa olleen Merkelin asema on heikentynyt Saksan sisäpolitiikassa sitten vuoden 2015. Tuolloin hän päätti pitää Saksan rajat avoinna, kun Eurooppaan saapui suuri määrä siirtolaisia muun muassa Syyrian ja Irakin alueilta.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvattanut AfD:n kannatusta Saksassa. Maahanmuuttoa vastustava puolue uhkaa CSU:n asemaa Baijerin lokakuussa pidettävissä osavaltiovaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.