Monsuunisateet uhkaavat pelastamista – Thaimaassa luolassa oleville pojille toimitetaan ruokaa kuukausien tarpeisiin

Thaimaan pohjoisosassa sijaitsevassa luolassa yhdeksän päivää loukussa olleet pojat ja valmentaja löydettiin elossa maanantaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Thaimaahan odotetaan monsuunisateita tulevina päivinä, mikä voi häiritä luolassa loukussa olevien poikien pelastamista, kertoo brittilehti Guardian.

Kovat sateet voivat aiheuttaa uusia tulvia luolaan.

NBC-uutiskanavalle puhuneen pelastusryhmän jäsenen Ben Reymenantsin mukaan pelastajat harkitsevat vaihtoehtoa, jossa vettä pumpattaisiin luolasta pois. Aikaa voi sääolosuhteiden vuoksi olla kuitenkin liian vähän. Tämä voi johtaa siihen, että pojat joutuvat olemaan luolassa vielä ainakin 3-4 kuukautta.

12 poikaa ja heidän jalkapallovalmentajansa löydettiin eilen. He ehtivät olla kateissa yhdeksän päivää.

Koulutetaan sukeltamaan

Pojille ja heidän jalkapallovalmentajalleen toimitetaan ruokaa useiden kuukausien tarpeeseen, minkä lisäksi pelastettavat koulutetaan sukeltamaan.

–  Valmistaudumme lähettämään tarpeeksi ruokaa neljän kuukauden tarpeisiin ja valmentamaan kaikki 13 loukussa olevaa sukeltamaan sillä välin, kun jatkamme veden pumppaamista luolasta, Thaimaan laivaston upseeri Anand Surawan kommentoi.

Thaimaan pohjoisosassa sijaitsevassa luolassa olevat pojat ovat 11–16-vuotiaita.

Alueen kuvernöörin Narongsak Osottanakornin mukaan luolassa olevista huolehditaan siihen asti, kunnes heidät voidaan siirtää sieltä pois. Tehtävä ei ole helppo, koska ryhmä täytyy kuljettaa useita kilometrejä läpi luolan, joka on yhä paikoitellen veden vallassa.

Puolitoista viikkoa luolassa

Nuorten jalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa jäivät loukkuun luolaan rajujen monsuunisateiden vuoksi. Sateet aiheuttivat äkillisen tulvan, joka esti luolassa vierailleiden nuorten ulospääsyn.

Loukkuun jääneiden etsintä kesti yli viikon siitä syystä, että veden valtaan joutunut luola on useita kilometrejä pitkä. Vettä on yritetty pumpata ulos, mutta alueella jatkuvat sateet ovat tehneet luolan tyhjentämisestä vaikeaa.

–  Tehtävää pidettiin mahdottomana, koska satoi joka päivä, mutta tahdonvoimallamme ja varusteillamme taistelimme luontoa vastaan, sanoi kuvernööri Osottanakorn.

Kadonneet löysi brittiläisten sukeltajien joukkue, jonka kuvaamalla videolla ovat nähtävissä laihtuneet ja luolassa värjöttelevät nuoret. Pelastettaville on toimitettu muun muassa ravintogeeliä ja lääkkeitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.