Suomalaistutkija: Saksan hallituksella vaikea sisäpoliittinen kiista

Saksan sisäministeri Horst Seehofer aikoo erota sekä ministerin pestistään että CSU-puolueen johdosta, kertovat puoluelähteet. Koalitiohallituksen kohtalosta ei vielä ole selvyyttä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kyse on vaikeasta sisäpoliittisesta kiistasta hallituksen sisällä, arvioi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin hallituksen tilannetta ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

–  Hieman yllättävää on, että se tuli näin nopeasti uuden hallituksen alkumetreillä. Uusi hallitushan on ollut toiminnassa kolmisen kuukautta, hän sanoo.

Jokela muistuttaa, että kristillisdemokraattisen CDU:n ja Baijerin kristillissosiaalinen unionin CSU:n liitto on kuitenkin kestänyt useita kymmeniä vuosia.

–  Jotenkin olisi ajatellut, että nämä (maahanmuuttoon liittyvät) asiat olisi sovittu jo hallitusneuvottelujen aikana.

Umpisolmun avaamiseksi on Jokelan mukaan avautunut kolme vaihtoehtoa eli Merkel taipuu, sisäministeri Horst Seehofer aloittaa toimet rajalla, mikä saattaisi johtaa hänen erottamiseensa hallituksesta tai sitten Seehofer itse eroaa hallituksesta ja luopuu myös CSU:n puheenjohtajuudesta.

–  Nyt edelleen odotetaan, löytyykö tässä muita ratkaisuja vielä, Jokela arvioi tänään illansuussa.

Saksassa poliittinen kartta pirstaloitui

Saksassa viime syksynä pidetyissä liittopäivävaaleissa pääpuolueet eli CDU:n ja CSU:n liitto sekä sosiaalidemokraatit hävisivät ja niille ilmestyi uusia haastajia, erityisesti maahanmuutto- ja islaminvastainen AfD.

–  Poliittinen kartta Saksassakin on pirstaleisempi ja sisäpoliittiset jännitteet ovat mahdollisia juuri sellaisessa tilanteessa, kun vaalitappio on taustalla, Jokela sanoo.

Lisäksi kovempi maahanmuuttopolitiikka on ollut juuri Baijerissa ja CSU:n puitteissa vahvasti esillä.

Saksalaisessa mediassa on pohdittu Jokelan mukaan myös sitä, onko hallituksen sisäisen kriisin takana muutakin kuin maahanmuuttoon liittyvä kysymys.

–  On ihmetelty, mistä tässä loppupeleissä on kysymys. Onko tästä tullut kahden vahvan hahmon, Merkelin ja Seehoferin, poliittinen kiista, jossa on myös pelissä arvovaltaa, Jokela sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.