Lähes 60 siirtolaista pelastettiin Välimereltä – pelastusalus suuntaa Espanjaan

Italian sisäministeri Matteo Salvini on ilmoittanut, ettei Italia päästä siirtolaisia pelastaneita hyväntekeväisyysjärjestöjen aluksia satamiinsa "koko kesänä". LEHTIKUVA / AFP

STT

Espanjalainen hyväntekeväisyysjärjestö Proactiva Open Arms kertoi lauantaina pelastaneensa lähes 60 siirtolaista Välimereltä. Järjestön mukaan siirtolaiset viedään Espanjaan, jonne aluksen on määrä saapua keskiviikkona. Italia ja Malta eivät suostuneet päästämään siirtolaisia kuljettavaa alusta satamiinsa, järjestö myös kertoi.

Italian sisäministeri Matteo Salvini kommentoi tietoa siirtolaisten pelastamisesta kirjoittamalla Facebookissa, että "lähin satama on Maltalla, organisaatio ja (aluksen) lippu ovat espanjalaisia".

–  He voivat unohtaa tulon Italian satamaan, ministeri jatkoi.

Maltan sisäministeri Michael Farrugia reagoi Salvinin lausuntoihin Twitterissä sanomalla, että siirtolaiset pelastettiin Libyan ja Italian Lampedusa-saaren välillä.

59 siirtolaista pelastettiin noin päivä se jälkeen, kun kolme vauvaa kuoli ja noin sata ihmistä katosi siirtolaisia kuljettaneen kumiveneen upottua Libyan rannikolla.

Italia sulki satamansa järjestöjen pelastusaluksilta koko kesäksi

Salvini ilmoitti perjantaina, että Italia ei päästä siirtolaisia pelastaneita hyväntekeväisyysjärjestöjen aluksia satamiinsa "koko kesänä".

–  Järjestöt näkevät jatkossa Italian vain postikorteissa, hän sanoi.

–  Kuten armeijamme kertoo minulle, libyalaisten lisäksi myös hyväntekeväisyysjärjestöt auttavat joko tietoisesti tai tiedostamatta ihmissalakuljettajia.

Salvini kuitenkin painotti, että Italia jatkaa muiden maiden kanssa "niiden ihmisten pelastamista, jotka apua tarvitsevat".

Salvini lausui kommenttinsa samana päivänä, kun EU-johtajat pääsivät huippukokouksessa Brysselissä sopuun siirtolaisia koskevissa kysymyksissä. Suomea kokouksessa edustaneen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kokouksessa sovittiin, että siirtolaisten keskuksia perustettaisiin EU-maihin Välimeren rannalle esimerkiksi Italiaan ja Espanjaan. Turvapaikkaan oikeutetut ihmiset siirrettäisiin keskuksista EU-maihin jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen perustuen. Muut palautettaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.