EU perustaa siirtolaiskeskuksia Välimeren maihin – maat sopuun maahanmuuttokysymyksistä

EU-johtajat pääsivät sopuun yhteisestä turvapaikkalinjasta maratoniksi venyneessä huippukokouksessa Brysselissä.

Aamulla päättyneessä kokouksessa, noin 14 tunnin kokoustamisen jälkeen, sovittiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan siirtolaisten keskusten perustamisesta EU-maihin Välimeren rannalla, esimerkiksi Italiaan ja Espanjaan. Toimipisteiden paikkaa ei hänen mukaansa vielä päätetty.

Turvapaikkaan oikeutetut ihmiset siirrettäisiin keskuksista EU-maihin jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen perustuen. Muut palautettaisiin.

–  Yksityiskohdat ovat vielä auki, Sipilä kertoi.

Afrikan pohjoisrannikolle perustetaan Sipilän mukaan alueellisia maihinnousukeskuksia yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n kanssa. Niihin tuotaisiin mereltä pelastettuja ihmisiä, ja tarkoituksena olisi pysäyttää ihmissalakuljettajien toiminta.

Komissio ja neuvosto ryhtyvät selvittämään keskusten perustamista.

Yön aikana EU-johtajat pitivät useita taukoja ja luonnosversioita kirjoitettiin uudelleen.

Italia sai tahtonsa läpi siitä, että kokouksen loppupäätelmiin lisättiin ajatus siitä, että yhteen EU-maahan tuleva siirtolainen on kaikkien EU-maiden huolenaihe. Periaate ei kuitenkaan tarkoita Dublin-periaatteen eli ensimmäisen maan vastuun romuttumista.

–  Aika lailla sellainen paketti tai ainakin sitä kohti, mikä Suomenkin visio on ollut, Sipilä summasi kokouksen jälkeen.

Kovaa peliä Italialta

Italian vastavalittu pääministeri Giuseppe Conte sähköisti kokouspaikan tunnelman alkuillasta, kun hän väläytti mahdollisuutta kokouksen loppupäätelmien vesittämiseen. Yhdenkin maan vastustus riittää siihen, ettei kokouksesta saada aikaan päätelmiä.

Maan oikeistopopulistinen hallitus on ajanut tiukkaa maahanmuuttolinjaa, eikä siirtolaisia kuljettavia avustuskuljetuksia ole päästetty satamiin.

Juuri siksi EU:lla oli suuri paine saada aikaan yhteisiä päätöksiä, joilla jaetaan vastuuta siirtolaisista.

Keskustelu kokouksessa oli Sipilän mukaan lopulta rakentava.

–  Myöskin hän (Conte) henkilönä oli erittäin eteenpäin katsova ja osoittautui prosessin aikana, että hän tuntee erittäin hyvin nämä asiat ja kansainvälisen lainsäädännön.

Conte kiittelikin neuvottelujen lopputulosta.

–  Italian ei ole enää yksin, hän sanoi kokouksen jälkeen.

Myös Saksa kiitteli

Saksan liittokansleri Angela Merkel piti myös EU:n sopimusta maahanmuuttoasioista positiivisena.

Merkel sanoo suhtautuvansa ratkaisuun myönteisesti, mutta hän lisäsi samaan hengenvetoon, että EU-mailla on vielä paljon työtä edessään.

Merkel on kohdannut Saksassa kovaa vastustusta turvapaikkapolitiikkansa vuoksi omilta hallituskumppaneiltaan.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Merkelin hallituskumppanipuolue CSU piti päätöstä myönteisenä. CSU:n puheenjohtaja, sisäministeri Horst Seehofer on ajanut tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa Saksaan.

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut