Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sanomasta STT:n suuromistaja – Alma ja TS-yhtymä luopuvat omistuksistaan

Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi pitää ratkaisua hyvänä.

Alma Media ja TS-Yhtymä myivät STT-osakkeensa Sanomalle. Kaupan myötä Sanoman omistusosuus uutistoimistosta kasvaa 75,4 prosenttiin. LEHTIKUVA / Irene Stachon

STT

Alma Media luopuu STT:n omistuksesta, koska sillä ei ole erityistä syytä jatkaa omistajana, kertoo Alma Talentin toimitusjohtaja Juha-Petri Loimovuori. Hänen mukaansa kyse on puhtaasti bisneksestä.

–  Pääomat, jotka olivat siellä sijoitettuna, ovat Alma Median osakkeenomistajien pääomia. Emme nähneet siinä bisnesjärkeä, että olisimme jatkaneet tässä. Sanoma toisaalta oli kiinnostunut hankkimaan osuudet ja kehittämään yhtiötä omaan suuntaansa, Loimovuori sanoo.

Helsingin Sanomia jaIlta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland päätti ostaa osake-enemmistön Suomen Tietotoimistosta (STT). Aamulehteä ja Iltalehteä kustantava Alma Media ja Turun Sanomia kustantava TS-Yhtymä luopuvat omistuksistaan.

Samalla Helsingin Sanomat palaa STT:n uutisasiakkaaksi.

Sanoma Media Finlandin toimitusjohtajan Pia Kalstan mukaan kaupan takana on halu säilyttää jatkossakin Suomessa kansallinen uutistoimisto. Hänen mukaansa yhteisen uutispalvelun säilyttäminen parantaa mediayritysten toimintaedellytyksiä.

–  Perusuutistoiminnassa tiettyjen asioiden yhdessä tekeminen tuo tehokkuutta. Tietty osa ei erottele toimijoita, mutta se täytyy tehdä. Näin kukin brändi voi keskittyä niihin asioihin, millä haluaa erottua, Kalsta sanoo.

Kaupan myötä Sanoman omistusosuus uutistoimistosta kasvaa reilusta 33 prosentista 75,4 prosenttiin.

"Keskisuomalainen voisi jopa lisätä omistustaan"

Keskisuomalainen-konsernin toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan Sanoman omistuksen lisääminen oli hyvä vaihtoehto STT:n tulevaisuuden turvaamiseksi.

–  Tämähän ei vielä ratkaise perusongelmia eikä takaa, että kaikki menee kuin Strömsössä, mutta tämä antaa hyvän stabiilin pohjan kehittää STT:tä.

Keskisuomalaisesta tuli kaupan myötä STT:n toiseksi suurin omistaja.

–  En poissulje sitä, etteikö Keskisuomalainenkin voisi jonkin verran lisätä omistustaan. Me tarvitsemme kansallisen tietotoimiston, mutta sen pitää olla kilpailukykyinen ja tuottaa lisäarvoa asiakkaille.

Hänen mukaansa on hyvä, että Sanoma otti vetovastuun, mutta toteaa, että STT tarvitsee myös muita omistajia.

–  STT:n pitää olla aiempaa joustavampi, mukautuvampi ja tuottaa sisältöjä, joita tarvitaan. Meillä on tarve uutisille, joita STT:ltä tulee. Se tarve ei ole häviämässä mihinkään. Jos STT:tä ei ole, joudutaan miettimään muita tapoja paikkaamaan sitä aukkoa.

Omistuksen keskittyminen ei ole ongelma

Myös STT:n hallituksen varapuheenjohtajana istuvan Alma Median Loimovuoren mukaan toimintaa vietiin hallituksessa eteenpäin hyvässä yhteistyössä.

–  Ei meillä ole ollut ristiriitoja eikä erimielisyyksiä. Mutta STT:n tilanne on ollut hankala viimeiset pari vuotta. Voi olla selkeämpää, että siinä on yksi taho, joka pystyy päätöksiä tekemään.

Kun toimintaa on Sanoman mukaan tarkoitus jatkaa jatkossakin riippumattomana uutistoimistona, Loimovuori ei näe ongelmaa omistuksen keskittymisessä Sanomalle.

–  Meillähän on iso joukko maakunta- ja paikallislehtiä ja useampi tv-kanava. En ole hirveän huolissani keskittymisestä. Enemmän pitää olla huolissaan siitä, että mediakenttä pysyy terveenä ja elinvoimaisena.

Hänen mukaansa mainosmarkkina on edelleen erittäin haastava suomalaisille mediayhtiöille, sillä esimerkiksi Google ja Facebook ovat vieneet mainostuloja. Loimovuoren mukaan ihmisten maksuhalukkuus journalismista on kuitenkin lisääntynyt, mikä tuo toivoa alalle.

–  Mainosrahoitteinen liiketoiminta on vaikeaa. Mutta samaan aikaan maksullisten digisisältöjen markkina kasvaa nopeasti, Loimovuori sanoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut