Poliisi tutkii yhä satojen Uber-kuskien rikosepäilyjä

Uber on kyydinvälityspalvelu, joka mahdollistaa kenen tahansa ryhtymisen taksikuskiksi. Toistaiseksi laki ei ole sitä Suomessa sallinut. LEHTIKUVA / AFP

STT

Poliisi tutkii edelleen satojen Uber-kuljettajien rikosepäilyjä luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta, poliisi tiedottaa. Lukuisia kuljettajia on jo tuomittu eri oikeusasteissa aina korkeinta oikeutta myöten. Tuomittujen kuskien hankkimat tulot on määrätty menetettäväksi valtiolle rikoshyötynä.

Helsingin käräjäoikeus myös määräsi viime vuoden kesänä Uberin Suomen-maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta vakuustakavarikkoon, sillä häntä epäillään avunannosta luvattoman taksiliikenteen harjoittamiseen. Vakuustakavarikko tosin kumottiin joulukuussa hovioikeuden päätöksellä.

Poliisi kertoo tiedottavansa asiasta seuraavan kerran aikaisintaan syksyllä.

Taksien hinnoittelu vapautuu Suomessa heinäkuussa, kun uusi liikennepalvelulaki astuu voimaan. Muutoksen jälkeen taksilupien määrä vapautuu ja luvan voi saada kuka tahansa. Taksinkuljettajan ajolupaa tosin vaaditaan myös heinäkuun alun jälkeen.

Vaikka laki muuttuu, eivät ennen lain muutosta Uber-kyytejä Suomessa ajaneet pääse pälkähästä. Tämä johtuu siitä, että epäiltyjen rikosten arvioinnissa sovelletaan rikoksentekohetken lainsäädäntöä.

Uber on kyydinvälityspalvelu, joka mahdollistaa kenen tahansa ryhtymisen taksikuskiksi. Toistaiseksi laki ei ole sitä Suomessa sallinut.

Uber: Toimintaa päästään kasvattamaan uusien lupien myötä

Uber palaa Suomen markkinoille tulevana kesänä mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun taksilupien määrä vapautuu, kertoo Uberin viestintäjohtaja Outi Sjöman.

–  Meillä ei ole mitään tiettyjä lukuja esimerkiksi kuskien määrästä. Näemme enemmänkin niin, että heinäkuun alku on alkupiste laille, mutta tietysti myös meille. Pääsemme kasvattamaan toimintaa sitä mukaa, kun viranomaiset pystyvät myöntämään uusia lupia, Sjöman sanoo.

Sjöman uskoo, että myös osa jo luvallisista taksikuskeista voi harkita jatkossa mahdollisuutta toimia esimerkiksi Uber-kuskeina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.