Merivartioston juhannusvinkki vesille lähtijöille: "Pysy poissa vesiltä"

Juhannusta vietetään sateisessa ja tuulisessa säässä ympäri maan

Salomaan mukaan juhannuksen merisää ei ole aloittelevan merenkävijän paikka, ja kokeneenkin tulisi ajatella kahdesti ennen vesille lähtöä. Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Suomenlahden merivartiosto antaa juhannuksena vesille aikoville yksinkertaisen kehotuksen.

– Pysy poissa vesiltä. Se olisi ihan paras neuvo tällä hetkellä, sanoo Helsingin meripelastuslohkokeskuksen kapteeniluutnantti Aki Salomaa.

Salomaan mukaan juhannuksen merisää ei ole aloittelevan merenkävijän paikka, ja kokeneenkin tulisi ajatella kahdesti ennen vesille lähtöä.

– Täytyy olla hyvinkin tarkkana säätietojen kanssa. Siellä on kovia sateita ja puuskia tulossa. On ensiarvoisen tärkeätä tajuta niiden merkitys, kapteeniluutnantti sanoo.

Jos varoituksesta huolimatta päättää lähteä vaarallisille vesille, merivartiosto kehottaa huolehtimaan varusteista.

– Veneen varusteiden pitää olla kunnossa ja pelastusliivien päälle puettuina. Et lähde mihinkään normaalisunnuntaihommaan, vaan huomattavasti vaikeampaan keliin, Salomaa sanoo.

Juhannukseksi luvassa sadetta ja tuulta - kuivuus väistyy

Juhannusta vietetään myös mantereen puolella laajalti sateisessa ja paikoin voimakkaan tuulisessa säässä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ennusteen mukaan Suomeen saapuu juhannusaatoksi etelästä voimakas matalapaine. Siihen liittyvä sadealue leviää perjantain vastaisena yönä suureen osaan maata.

Juhannusaaton sateet ovat runsaita, ja vettä kertyy yleisesti 10–20 millimetriä, paikoin jopa 30–50 millimetriä.

– Nuo sateet, jotka ovat jo tulleet, ovat aika hyvin poistaneet metsäpalovaroitukset suurimmasta osasta maata, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Metsäpalovaroitukset ovat voimassa vain Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Juhannuspäiväksi matalapaine sateineen siirtyy Lappiin. Etelässä voi silti esiintyä sade- tai ukkoskuuroja. Juhannuksen jälkeen sää kirkastuu.

– Lauantaipäivänä alkaa maan etelä- ja keskiosissa poutaantumaan, ja sunnuntaina on poutaista suuressa osassa maata, sanoo meteorologi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.