Sote-keskusten valinnanvapaus voimaan vuonna 2022 – maakunnat voivat aloittaa jo 2020, jos ovat valmiita

Valtiovarainministeri Petteri Orpo. Jussi Nukari / Lehtikuva

STT

Sote-uudistukseen liittyvään valinnanvapauden toimeenpanoon on tulossa pidempi vaiheistus.

Hallituksen mukaan valinnanvapauden piiriin kuuluvat sosiaali- ja terveyskeskukset aloittaisivat toimintansa maakunnissa vuoden 2022 alussa. Maakunta voisi kuitenkin aloittaa sote-keskusten toiminnan jo vuonna 2020, jos se täyttää kriteerit.

Maakunnilta kysyttiin niiden omaa arviota siitä, milloin valinnanvapaus voisi alkaa.

–  Valtaosa on valmiita aloittamaan aikaisemmin kun 2022. Ensimmäiset vuonna 2020 ja suurin osa oman arvionsa mukaan vuoden 2021 aikana, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Maakunta voisi myös hakea määräajan pidentämistä vuoden 2023 alkuun asti.

Kustannusrajoitin pysyy

-

valtio turvaa rahoituksen kriisitilanteessa

Valinnanvapauden aikataulun ohella paljon esillä on ollut maakuntien rahoitus ja niiden kustannusraami.

Hallituksen mukaan valtion rahoituksen tason määräytymisen lähtökohtana olisi edelleen toteutuneiden kustannusten huomioon ottaminen vain rajoitetusti. Lisärahoitusta voitaisiin myöntää yksittäiselle maakunnalle hakemuksen perusteella tai valtion aloitteesta.

Maakunnalla olisi kuitenkin edelleen mahdollisuus saada valtionavustusta sekä valtion laina tai takaus maksuvalmiusongelmien korjaamiseksi. Maakunnan hakemuksesta saatu lisärahoitus käynnistäisi jatkossakin arviointimenettelyn siirtymäajan jälkeen automaattisesti.

Valtion olisi korotettava maakuntien rahoitusta tilanteessa, jossa rahoituksen taso todettaisiin useissa maakunnissa riittämättömäksi turvaamaan sosiaali- ja terveyspalvelut.

Rahoitusta korotettaisiin, jos maakuntien rahoituksen taso vaarantaisi riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisen vähintään kahdeksassa maakunnassa tai maakunnissa, joiden

Sote-keskuksilla ja hammashoitoloilla aikaa vuoden 2022 alkuun

– Sote-palveluiden järjestämisvastuun on määrä siirtyä maakunnille vuonna 2020.

– Henkilökohtainen budjetti ja asiakasseteli tulevat voimaan 2021.

– Maakunnat voivat aloittaa sote-keskukset vuodesta 2020 vuoden 2022 alkuun mennessä. Myös lykkäystä vuoden 2023 alkuun on mahdollista anoa.

– Hammashoitolat aloittavat vuoden 2022 alkuun mennessä.

– Hallitus on edelleen sitä mieltä, että EU-notifiointia ei tarvita.

– Hallituksen reformiministerit esittelivät maanantaina hallituksen vastinetta eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoon, joka edellytti valinnanvapausmalliin ja maakuntien rahoitukseen muutoksia.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti maanantaina julkistaa itse vastineen vasta tiistaina. Hallituksen vastine on pohjana, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta sorvaa mietintöään soten valinnanvapaudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.