Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Turvapaikan hakijamäärien uuteen äkkinousuun varauduttava, kehottaa selvitys

Maahanmuuttoviraston mukaan kirjaamiskäytäntöjä olisi yksinkertaistettava niin, että tarpeelliset tiedot hakijasta tulevat kirjatuiksi ruuhkatilanteissakin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Turvapaikanhakijoiden määrän uuteen äkkinousuun on syytä varautua, arvioi Maahanmuuttovirasto (Migri). Viraston sisäisen selvityksen mukaan on varmistettava, että turvapaikkakäsittely toimii, vaikka hakijamäärät kasvaisivat.

Vuonna 2015 Suomessa koettiin jyrkkä piikki ylöspäin turvapaikkaa hakeneiden määrässä. Tästä ei selviydytty ongelmitta tai virheittä, Migri myöntää.

–  Nyt valmistuneen selvityksen mukaan virheet eivät kuitenkaan olleet (turvapaikkahakemusten) lopputulosten kannalta ratkaisevia, sanoo Migrin johtaja Hanna Helinko.

Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio puolestaan arvioi, että viime vuosina kuullut väitteet Suomen turvapaikkamenettelyn romahtamisesta ovat liioittelua.

–  Migrin näkemys on, että meillä oli tässä asiassa selviä laatupuutteita, ja ne täytyy korjata.

Paineita käsittelyn nopeudessa asettaa sisäministeriö. Se odottaa, että Migri pystyy tekemään turvapaikkapäätöksen maksimissaan puolessa vuodessa.

Liian hajautettu järjestelmä?

Maahanmuuttovirasto ehdottaa selvityksessään, että turvapaikkahakemusten vireillepano voitaisiin keskittää Suomessa muutamalle poliisilaitokselle. Nämä poliisilaitokset erikoistuisivat turvapaikka-asioihin.

Turvapaikanhakijan informointia puolestaan pitäisi kehittää niin, että hakija saa kuvan siitä, mitä hänen asiassaan tapahtuu prosessin aikana. Hakijan pitää lisäksi saada tietoonsa, mitä häneltä odotetaan sekä mitkä hänen oikeutensa ja velvollisuutensa ovat.

Maahanmuuttovirastossa ei ole tulkkausten laadun ja oikeellisuuden systemaattista seurantaa. Sitä pitää selvityksen mukaan kehittää, sillä erityisesti turvapaikka-asioissa tulkkauksen laatu on kriittinen tekijä.

"Ei systemaattista virhettä"

Migri selvitti turvapaikkamenettelyn ja sen päätöksenteon laatua sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) toimeksiannosta.

–  Viimeisten kolmen vuoden aikana saapuneiden yli 40  000 hakemuksen tasolla ei näytä vallitsevan systemaattista virhettä, joka tuottaisi eri päätöksiä kuin lakiin kirjatut kansainvälisen suojelun kriteerit edellyttävät, Mykkänen arvioi.

Sisäministeri sanoi Helsingin Sanomissa, että Suomen ja muiden EU-maiden tulisi kasvattaa ottamiensa kiintiöpakolaisten määrää samalla, kun EU:n ulkorajojen valvontaa tulisi tiukentaa niin, että turvapaikanhakijoiden tulo esimerkiksi Välimeren yli saataisiin vähenemään.

Lapsiperheille eritystukea

Nyt valmistuneessa selvityksessä painotetaan, että turvapaikkaa hakevat lapsiperheet tarvitsevat erityistä tukea ja että heillä on erityisiä tarpeita. Jo vastaanottovaiheessa pitää huomioida paitsi alaikäiset yksin tulleet hakijat, myös perheiden mukana olevien lasten tarpeet.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvosteli kesäkuun alussa, että Maahanmuuttoviraston käytäntö käännytyspäätöksissä ei turvaa lapsen oikeuksia. Sakslin kritisoi sitä, ettei virasto tee omaa päätöstä lapselle, joka on syntynyt perheen saaman käännytyspäätöksen jälkeen.

Maahanmuuttovirasto painottaa selvityksessään myös viranomaisten yhteistyön merkitystä. Maahan saapuvan informointiin pitää nivoa mukaan myös Rajavartiolaitos, poliisi, turvapaikkayksikkö ja vastaanottokeskus.

Vuosina 2015–2018 Maahanmuuttovirasto on käsitellyt ja ratkaissut runsaat 44  300 turvapaikkahakemusasiaa. Hakijat olivat kotoisin yhteensä 131 maasta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut