Trump: USA lopettamassa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että Yhdysvallat aikoo lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Hänen mukaansa harjoitukset ovat provosoivia ja kalliita.

Trump kertoo myös haluavansa jossain vaiheessa vetää amerikkalaisjoukot pois Etelä-Koreasta.

Trumpin mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli luvannut Singaporen keskusteluissa tuhota ohjusten moottoreiden testaamiseen käytetyn tukikohdan. Asiasta ei ole mainintaa johtajien allekirjoittamassa dokumentissa.

Trump kuvasi Kimin kanssa käymiään keskusteluja suoriksi ja rakentaviksi. Pohjois-Koreaa vastaan määrätyt pakotteet pysyvät toistaiseksi voimassa, Trump sanoi.

Trump kertoi keskustelleensa Kimin kanssa myös ihmisoikeuksisista. Trumpin mukaan Kim oli hyväksynyt kutsun vierailla Valkoisessa talossa joskus tulevaisuudessa.

Trump teki selvästi enemmän myönnytyksiä kuin Kim Jong-un, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Trump joutui tinkimään esimerkiksi ydinaseriisuntavaatimuksistaan, minkä lisäksi hän lupasi lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa.

Aaltolan mukaan Trumpin ja Kimin allekirjoittama sopimus on pitkälti aiesopimuksen kaltainen. Koko lailla samat asiat on sovittu jo menneinä vuosikymmeninä.

Sipilä Trumpin ja Kimin tapaamisesta: Toivottavasti tämä on positiivisen prosessin alku

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoo, että Trumpin ja Kimin tapaaminen on positiivisen prosessin alku. Sipilän mukaan vasta jatko osoittaa, mikä on johtajien tapaamisen lopullinen merkitys.

–  Oikeastaan kaikki konkretia jää tässä jatkoneuvottelujen varaan. Ne neuvottelut voivat olla tässä tapauksessa pitkätkin, Sipilä sanoi STT:lle.

Sipilän mukaan tapaaminen oli symbolisesti hyvin merkittävä, kun Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen johtajat tapasivat nyt ensimmäistä kertaa. Hän toivoo, että myös Etelä-Korean ja Japanin näkemykset huomioidaan jatkossa käytävissä neuvotteluissa.

–  Onhan tämä merkittävä avaus. Varmasti joka puolella maailmaa on nyt positiivinen odotus, että tämä myös konkretisoituu, Sipilä sanoi.

–  Sen, kuinka historiallinen tämä tapaaminen on, määrittää jatkoprosessi. Jos tämä johtaa siihen, mihin tämä voi parhaimmillaan johtaa, silloin tämä tapaaminen nousee historiassa aivan eri asemaan.

Timo Soini: Merkittävä ja historiallinen tapaaminen

Trumpin ja Kimin tapaaminen on merkittävä ja historiallinen, mutta nyt ollaan vasta pitkän polun alussa, arvioi ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Soini painottaa, että yksi huipputapaaminen ei riitä ratkaisemaan Korean niemimaan jännitteistä tilannetta, vaan vasta osapuolten jatkotapaamiset näyttävät, millaisen prosessin alussa nyt ollaan.

–  Tämä ei ole pelkästään Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välinen asia, vaan tässä on myös alueellisia tekijöitä, Kiina, Etelä-Korea ja Japani.

Soinin mukaan on luonnollista, että Trumpin ja Kimin sopimuksessa on niukasti konkretiaa, sillä tapaaminen järjestettiin nopealla aikataululla.

–  Toivottavasti olemme nyt sellaisen prosessin alussa, että saamme Korean niemimaalle rauhansopimuksen ja sitä kautta sitten pääsemme purkamaan ydinasejännitettä. Mutta paljon on töitä tehtävänä, Soini arvioi.

–  Nyt on kontakti luotu ja pystytty sopimaan seuraavista askelmerkeistä, mutta vielä on kaukana se päivä, että tämä koko asia on ratkaistu.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut