Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risikko: On varmaa, että sotesta ei ehditä äänestää ennen kesätaukoa

Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok.) mukaan on varmaa, että sote-äänestyksiä ei ehditä järjestää ennen eduskunnan kesätaukoa. Soten käsittelyssä on vielä niin monta vaihetta, että keskeisistä laeista ehditään Risikon mukaan äänestää aikaisintaan elo-syyskuussa.

Jo elokuun puolella äänestäminen vaatisi eduskunnan syysistuntokauden aikaistamista, mihin on Risikon mukaan pieni mahdollisuus.

–  Se ratkeaa vasta työtä tehdessä. Olimme varautuneet, että eduskunta olisi koolla vielä heinäkuun ensimmäisen viikon, mutta ei se kyllä siihen ehdi, Risikko sanoi STT:lle Turussa kokoomuksen puoluekokouksessa.

Risikon mukaan sote-lakeja käsittelevät valiokunnat päättävät itsenäisesti, jatkavatko ne kokouksiaan kesän yli.

Muu eduskunta saattaa lähteä kesälomille jo kesä-heinäkuun vaihteessa.

Soten etenemiseen saadaan todennäköisesti lisätietoa ensi viikolla, kun hallitus toimittaa vastineensa perustuslakivaliokunnan antamiin moitteisiin. Tämän jälkeen edessä on vielä monta vaihetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii mietintöluonnoksen ja lähettää sen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Sen jälkeen sote-valiokunta laatii mietinnön, josta eduskunta äänestää. Jos kaikki menee suunnitellusti eteenpäin, tarvitaan vielä presidentin esittely.

Sote-äänestysten aikataulu vaikuttaa mahdollisten maakuntavaalien ajankohtaan. Oikeuskanslerinviraston mukaan sote- ja maakuntauudistus pitää hyväksyä puoli vuotta ennen kuin maakuntavaalit voidaan pitää.

–  En ota siihen kantaa, se on oikeusoppineiden katsottava, Risikko sanoo.

Jos sote hyväksytään esimerkiksi lokakuussa, maakuntavaalien yhdistäminen huhtikuun puolivälin eduskuntavaalien kanssa nousee varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Keskusta on kuitenkin vastustanut tätä ajatusta.

Sipilä: Eduskunta käyttää tarvitsemansa ajan

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan eduskunta käyttää sote-uudistuksen käsittelyssä tarvitsemansa ajan.

–  Uudistus pitää saada valmiiksi. Se on meidän ykkösasiamme. Eduskunta käyttää sen ajan, kun tarvitsee siihen, Sipilä sanoi tänään.

Eduskunnan puhemiehen Paula Risikon (kok.) mukaan on varmaa, että sote-äänestyksiä ei ehditä järjestää ennen eduskunnan kesätaukoa. Risikko sanoi Ylelle kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa, että soten käsittelyssä on vielä liian monta vaihetta jäljellä.