Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kela korjaa arviota: Aktiivimalli ei lisännytkään toimeentulotuen saajia tuhansilla

Vertailukelpoisten tilastojen mukaan aktiivimallin takia toimeentulotukea sai toukokuussa 850 henkilöä viime vuotta enemmän. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

STT

Aktiivimallin vaikutus toimeentulotuen saajien määrään onkin huomattavasti pienempi kuin Kelan pääjohtaja torstaina arvioi.

Pääjohtaja Elli Aaltonen arvioi torstaina Uutissuomalaiselle, että aktiivimallista seuranneen työttömyysetuuden leikkauksen takia 11  000 työtöntä joutui toimeentulotuelle.

–  Tässä on tapahtunut tulkintavirhe. Viime vuoden tammi–maaliskuussa kunnilta toimeentulotukea saaneet eivät näy Kelan tilastoissa, joten luvut eivät ole vertailukelpoisia, sanoo Kelan tilastoasiantuntija Heidi Kemppinen.

Vertailukelpoisten tilastojen mukaan aktiivimallin leikkurin kohteeksi joutuneista toimeentulotukea sai toukokuussa 850 henkilöä enemmän kuin maaliskuussa.

–  Tässäkään aktiivimallin ja toimeentulotuen saamisen syy-seuraus-suhdetta ei voi sanoa aukottomaksi. Toimeentulotuen saamiseen vaikuttavat myös henkilön menot ja puolison tulot, Kemppinen kertoo.

Aktiivimallin vaikutus vielä epäselvä

Toimeentulotukea sai toukokuussa 150  000 suomalaista kotitaloutta. Aktiivimallin takia työttömyysetuuden alentamispäätöksen sai 80  000 henkilöä, ja heistä noin 32  000 sai toukokuussa toimeentulotukea.

–  Yleinen näkemys on, että aktiivimalli ei ole tuonut suurta muutosta toimeentulotuen saajien määrään. Nähtäväksi jää, miten se vaikuttaa toimeentulotuen menoihin, Kemppinen sanoo.

Aktiivimallin leikkurin kohdanneiden toimeentulotuen saajien määrä on kasvanut vain 850 hengen verran. Samalla kuitenkin maksetun toimeentulotuen määrä on kasvanut 1,2 miljoonaa euroa.

Tämä johtuu Kemppaisen mukaan siitä, että pienituloisimpien kohdalla työttömyysetuuden leikkaus hyvitetään maksamalla enemmän toimeentulotukea, jotta he saavat riittävän minimitoimeentulon.

Kunnollista tietoa aktiivimallin vaikutuksista toimeentulotuen saamiseen pitää Kemppaisen mukaan odottaa ensi vuoteen.

–  Toimeentulotuelle tippuminen voi näkyä vasta pitemmällä viiveellä. Tässä on monia vaikuttavia tekijöitä, jotka vetävät eri suuntiin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut